Ahimsa – Qualia EP

(2013)

Ahimsa - Qualia - EP - coverAz Ahimsa egy ausztrál szóló project, amit egy Ben Muller nevű úriember működtet. Ennek megfelelően a gitárokon, szintetizátorokon és minden egyéb hangszeren ő játszik. A Qualia egy négyszámos post-rock EP, amiben van még némi ambientes, pszichedelikus hangulat.

Az első dal, az Arcane egy minimál gitározással és szinti-szőnyeggel felépített, merengős 3 perc körüli darab, amit a végére pakolt kellemesen „síró” gitár még megteker kicsit, hogy azután hirtelen vége legyen. A következő track a címadó Qualia. Hasonlóan merengősen indul, ugyanazokat a köröket játssza a gitár és a basszus is a szerzemény kb. feléig, a háttérben az elektronika kóborol, majd a felétől berobban egy torzított gitár. A gitár alá persze jön egy pörgő dob, háttérszintivel, amelyekről nekem egy populáris, egyszerű korai Isis nóta ugrott be. Végig ez a metódus működik, ennek ellenére a nóta nyolc perce valahogy nekem nem vált unalmassá, pedig csak a körök ismétlődtek. A következő Genymede egy rövid, de nagyon szép darab, olyan Thee Silver Mt Zion ötletszerűség. Kár, hogy nincs jobban kidolgozva, mert elhallgattam volna még. Az utolsó Nebula egy klasszikus post-rock sablonra épített dal, amolyan Explosions in the Sky / Pelican stílusban a maga nyolc percével.

Az Ahimsa nem váltja meg a világot, nem feszeget stílushatárokat ezen a lemezen, de kellemes, bármikor hallgatható post-rock kislemez.

Letöltés itt: http://ahimsa1.bandcamp.com/