Bee and Flower – Last Sight of Land

(Tuition, 2007)

Jogosan merül fel a kérdés: Mi a francnak írok egy 2007-ben megjelent lemezről? Ennek több oka is van. Az első, hogy hiába a Neurot Recordingsnál jelent meg az első lemezük, valahogy a zenekar kimaradt a képből nálam. A második, hogy a Negative Art szervezésében hamarosan Magyarországra érkeznek egy fellépés erejéig. A harmadik, hogy nemsokára új lemez is megjelenésre kerül. A negyedik pedig, hogy jó a zenekar!

A Bee and Flower név számomra eleve egyfajta bájt kölcsönöz. Ennél csak a Cocteau Twins Milk and Kiss-es lemezének címe tetszett jobban – amit nem tudtam a Neurot Recordings-hoz kapcsolni, de nem is kell.

A New York-i csapat tulajdonképpen Dana Schechter énekesnő zenekara, aki nem mellesleg basszusgitáron is játszik, továbbá a Michael Gira féle Angels of Light-ban is vendégszerepel. Ezen a 2007-es albumon nem kisebb egyéniségek társultak hozzá, mint Thomas Wydler a Nick Cave and the Bad Seeds dobosa, Peter von Poehl az As Dragons gitárosa, Christoph Hahn, a Swans gitárosa, ütőse, egyik mindenese.

A Last Sight of Land mind a 11 száma nagyon jól megkomponált elszállós, kissé borongós, ugyanakkor nagyon szép szerzemény gyűjtemény. Leginkább két dolog teszi a hangulatot erőssé minden dalban: az egyik Dana Schechter nagyon szép hangja, a másik a vonósok folyamatos dallamvezetése, igaz, a kísérő hangszerek is nagyon jó alapot raknak a számok alá. Mondjuk én néha érzékelni véltem bennük a Bad Seeds hatását, vagy a Portishead szomorúságát, de ez nem az első hallgatásra ugrott be nekem. Így egyáltalán nem írhatom le, hogy bármelyik zenekar hangulata is rányomná bélyegét a Bee and Flower zenéjére.

Már a lemez első teljes dalától, a Don’t Say Don’t Worry-től éreztem, hogy nagy gubanc nem lesz a játékidő közel 50 perce alatt. Teljesen egységes hangulatúnak éreztem Dana hangjának lágyságtól, szépségétől és a hangszerek együttes harmóniájától. Nekem a tavasz jutott eszembe róla, szóval, ha vége a télnek, azt hiszem sokszor elő fog kerülni, de téli ábrándozáshoz is kiváló. Mit írjak még róla? Nem tudok mást, meg egyébként is hallgassátok meg! Április 24-én meg ábrándozzunk együtt a budapesti koncertjükön, de élőben azért súlyosabb lesz szerintem a cucc. Remélhetőleg addigra lesz új lemez is!

Íme a kontaktok a belefüleléshez:

beeandflower.com

myspace.com/beeandflower