Bernays Propaganda – Zabraneta Planeta

(2013, Moonlee Records/Prügelprinz Records/Napravi Zaedno)

BPElég kevés macedón zenekart ismerek. Egész pontosan csak ezt az egyet, ezt is csak 2013. 09. 11. óta, aminek a neve Bernays Propaganda. A csapat harmadik nagylemezéről, meg egy kicsit a budapesti koncertről lesz szó néhány mondat erejéig.

A zenekar vader kolléga és a szegedi közönség előtt nem volt ismeretlen, hiszen játszottak már korábban a városban. Nekem valahogy kimaradtak, pedig az idei koncertjüket Szegeden az endhits.hu szervezte. Igaz, a távolság miatt, én ezt is kihagytam, de nyomatékosan felhívták rá a figyelmem, hogy nézzem meg őket Budapesten. Így meg is tettem!

Nem készültem fel a zenekarból a koncert előtt. Két dolog miatt: az egyik, hogy ha mégsem tetszene lemezen annyira, akkor nem fogok elmenni, a másik, hogy nem nagyon volt időm rá, mert valahogy elsiklottam a koncert dátuma felett.

Így irányt vettem a Trafik Klub felé, ami azért néhány régi emléket megmozgatott bennem a Tilos az Á kapcsán. De ez mindegy is! Lelombozó volt, amikor lementem, hogy a klubban kb. 20-30 ember lézengett, a három magyar előzenekar tagjaival együtt. Ez van!

A szkopjei zenekar majdnem pontosan kezdett. A hangzás ugyan nem volt tökéletes, de olyan lüktetés, energia és őszinteség volt a programban, hogy egyre csak ugrottak be a nevek, amikre asszociáltam velük kapcsolatban: Fugazi, Dog Faced Hermans, The Ex. Nem azért, mert a Bernays bármelyikre direkt hasonlítana, hanem azért, mert a lendület, az ötletek és az egész gondolatiság, felépítésről ez a fajta underground tisztaság ugrott be. Viszonylag rövid, kb. 35-40 perces koncertet játszottak, de nagyon megfogott, táncos volt, de egyben húzós, underground, de emészthető, energikus, egyszerű, de robbanékony. A kezdés előtt a merch pultról gyorsan megvettem a Zabraneta Planeta lemezt, „kemény” 1.500 Ft-ért, támogatva a zenekart, mert valahogy éreztem, hogy jó lesz. Ami be is bizonyosodott, amikor otthon meghallgattam. Ott nem tudhattam, hogy a program nagy része a lemez dalait takarja. Ha újra erre járnak, megint megnézem őket, az biztos. A miértek meg alább.

A zenekar négytagú: Kristina Gorovska – ének, Vasko Atanasoski – gitár, Nenad Trifunovski – basszusgitár és Džano Kuc – dob. A kilenc számot tartalmazó harmadik nagylemez minden dala megfogott valamivel – leginkább azzal, hogy nincsenek túl technikázva. Nincsenek irgalmatlan gitárszólók, zúzás, szétverés. Ami van, az viszont nagyon egyszerű és jó ötletekből összerakott dalok. Az alaphúzáshoz a basszusgitáros és a dobos nagyon odarakja magát. Egyébként nekem élőben és a lemezről is nagyon lejött, hogy Džano Kuc egy hihetetlenül jó dobos, élvezet volt nézni és hallgatni a játékát. A basszusgitár torzítása pedig pont annyi, hogy belénk marjon, majd máskor rendesen hozza az alapot, hogy elinduljon bennünk a ritmus. A gitáros Vasko Atanasoski pedig ötletes, egyszerű gitártémákból építi fel a számok dallamvilágát, de ugyanakkor az energia és az erő megmarad bennük. A hab a tortán Kristina Gorovska éneke, mert nagyon érdekes hangszíne van, néha kislányos, mint az első Pogrešno Zname-ban (The Wrong Flag), máskor egy energikus punk énekesnő felé hajlik, mint a második dalban, a Makedonski Son-ban (Macedonian Dream), ahol a basszussal együtt keményen végighúzza az egész dalt. Minden szerzemény “lendületbe” hozott.  remek kilenc dal. Egyébként élőben Kristina személyisége és hangja hihetetlenül viszi magával az embert, ahogy átadja magát a srácok által tolt energiamezőnek. Ez az energia a lemezről is átjön, ráadásul jól is van keverve az album. Nem is ragozom tovább, mert őket is hallgatni kell, unni meg nem hiszem, hogy bárki is fogja, aki minket olvas. Hogy miért a fent említett zenekarok jutottak eszembe? Tessék meghallgatni őket, mert akihez valamennyire közel állnak a felsorolt bandák, szeretni fogja a Bernays Propagandát. Igaz, a szkopjei zenekar populárisabb a fenti csapatoknál, de megszólalásban, ötletességben, egyszerűségben és nagyszerűségben, felfogásban nálam ugyanazon a lapon szerepelnek, mint a nagy elődök!

Meghallgatás: http://bernayspropaganda.bandcamp.com/album/zabraneta-planeta