Carusella – Carusella

(2009, Carusella)

Néhány évvel ezelőtt furcsa lett volna, ha duó zenekarról írunk, de ugye ott van az endhits.hu egyik kedvenc duója a Sabot, vagy mainstreamben a White Stripes…

A Carusella egyikre sem hasonlít, de az biztos, hogy duó formáció. A zenekar Izraelben, Tel Aviv-ban székel, tagjai pedig Guy Schechter dob, ének és Tamar Apek gitár, ének. Utóbbiról számomra nem derülne ki a név alapján egyértelműen, de elárulom, hogy egy hölgy. A lemez hét szerzeményt tartalmaz, frankó gitár és dob képletekkel, valamint énekkel építkezve. Kedvenceiknek a Led Zeppelint, Dave Grohl-t és a Melvins-t tekintik, de szerencsére a zenéjük egyik példakép felé sem fordul teljes erővel.

Az első számot, a Sally-t a hölgy énekli, amin olyan gitározást végez, hogy odaszegezte a fülemhez a fülhallgatót, a dob ott van, ahol kell, eszméletlen jó váltásokkal. Már előre elmondhatom, hogy sehol sem hiányoltam sem több gitárost, sem egyéb hangszert. A következő Conclusion is a hihetetlen frappáns, kemény egyszerű témákat hozott disszonáns gitárokkal és további hallgatásra ösztönzött. Aztán jön a sláger, a Star Quality (videó alul!), amiben mindketten énekelnek, de főleg Tamar nyomja. Komoly, lendületes szám. A negyedik nóta a Surrender, ami nagyon éteri, de mire kiteljesedne, vége is van. Ezután a Hunt-ban ismét Guy jön, ahol nagyon jó témák mennek, no itt már lehet némi Melvins-t és Sub Pop bandák hangzását felfedezni, tiszta rock n roll, olyan Carusella módra.  A következő nóta is Guy-é, de nekem talán ez volt a legötlettelenebb, unalmasabb szám. Az utolsó I Smile Tamar-é, ami az éneknek és a gitár zajosságának köszönhetően szintén egy erős szerzemény.

Ez a lemez nagyon rövid, de lendületes, kellően zajos, néhol izgalmas. Egyszerű, de nagyszerű. Amit kihámoztam még, hogy nincs kiadónál kiadva a cucc. Öreg hiba! Én nem találtam tőlük több felvételt, de mégis muszáj volt róla írnom.

http://www.myspace.com/carusella