Ceremony – Rocket Fire

(Killer Pimp Records, 2010)

A névből kiindulva nekem a Joy Division és a The Cult ugrott be, amivel annyira nem is lőttem messzire a zenekar stílusát illetően, de azért ezektől a zenekaroktól messze vannak még… Az amerikai Virginiából származó duó, Paul Baker – gitár, ének, dobgép és John Fedowitz – gitár, basszus, dobgép felállásban készítette el első nagylemezét Rocket Fire címmel.

Ahogy megszokhattuk, a hasonló hangzásvilágú zenekaroktól köszönnek vissza itt is a stílusban a nyolcvanas évek gitárzenéi. Róluk nekem a The Jesus and Mary Chain, a mostaniak közül pedig a She Wants Revenge ugrott be, elsődlegesen az éneknek köszönhetően. A gitárhangzás is idézi a nyolcvanas éveket, a dobgép pedig a korábbi elektro-pop zenekarokat, mégis inkább a gitár zajossága teszi valamelyest különlegessé a lemez harmincöt percét. Az igazság az, hogy néha unalmassá is. Sajnos a gitártémák, eltekintve néhány számtól, szinte megjegyezhetetlen dallamokat játszik, aminek a megjegyezhetősége és sodrása, szerintem, nem egy hátrány ebben a stílusban. Talán a For Her Smile, It’s Too Late és a Someday, a három kiugró dal a lemezen, ami egyben van gitár, dobgép és ének ügyileg is. A többi sajnos nem sikerült túl erősre, vagy én vártam túl sokat a For Her Smile belehallgatása után az anyagtól. A keverésben az erős gitárzaj engem néha nagyon zavart, valahogy soknak tűnt. Olyan letisztulatlan érzésem volt végig a hallgatásuk alatt. Ráadásul ilyet hallottam is már, jobb verziókban.

Szóval három hallgatás után én búcsút is vettem tőlük. Miért írtam mégis róluk?

Azért, mert a dark, new-wave zenék rajongóinak viszont megfelelő lehet. Szóval nekik adok egy esélyt, hogy megismerjék az amerikai csapatot. Hátha…

www.myspace.com/ceremonytheband

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.