Ceremony – Distance (2013)

(2013, Moon Sounds Records)

CeremonyEz a 2004-ben, az Egyesült Államokban alakult zenekar harmadik nagylemeze – ha igaz az információ, amit találtam róluk (figyelem, nem a kaliforniai hardcore-punk csapatról van szó!). A Ceremony jelenleg John Fedowitz zenekara, ami élő előadások alatt négy főre bővül. Valahogy éreztem, hogy milyen zene lesz ezen a lemezen a névből, viszont azt nem sejtettem, hogy ennyire be fog jönni ez a cold wave, shoegaze, post-punk keverék zene, amit összepakoltak erre az albumra.

A Distance kilenc zajos, szürke, ködös felvételt tartalmaz. Milyen bandák ugrottak be? Az A Place to Bury Stangers, The Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine és hasonló zenekarok hatásai letagadhatatlanok, de annyira frankón zajos, az ének pedig annyira atmoszférikus, hogy szinte teljesen el is feledtette velem a felsorolt bandák utánérzését. (Mondjuk nekem még mindig inkább a The Jesus and Mary Chain, ami bekopog a dalok hallgatása alatt.) Összességében az egész lemez anyaga tetszik, pont amiatt, hogy nem steril a megszólalása, rendesen visszaköszönnek a ’80-as évek gitár zajozás bandái. Ezeket a dalokat tudom kiemelni a lemezről, amik egyből megfogtak: The Sun Glass Girl, Send Me Your Dream, a két nagy kedvencem az On Holiday és a Run Away, ami nem rossz arány, hogy öt esett ki elsőre a kilencből. És egyébként a többi cucc sem rossz!

A hatásként felsorolt bandák kedvelőinek nagyon ajánlom a Distance-t, nem fognak csalódni, a többiek meg próbálják meg, hátha bejön. Nekem bejött! Komolyan mondom: örülök, hogy így az év végére a kezembe akadt ez a lemez. Valahogy most kellett!

Egy kis ízelítő:

http://www.youtube.com/watch?v=-WIZjXe9Wso&feature=youtu.be

https://soundcloud.com/ceremony-2