Cortez – Phoebus

(2012, Throatruiner Records)

 

CortezcovGondoltam ellátogatok a mail fiókunkba, hátha jött valami… A Throatruiner Records megjelenés-értesítőjébe futottam bele, amit végignézve kaptam bele a svájci Cortez anyagába.

A zenekar 2001-ben alakult, olyan nevekkel játszottak együtt eddig, mint a Jesu, Isis, The Dillinger Esclape Plan vagy az Unsane. Oké, igazából ez semmit sem jelent, de azért kicsit mégis, hogy az érdeklődést felkeltse!

A csapat trió felállásban játszik, de a hangmérnök/producerrel együtt négyen hozták tető alá ezt a lemez. A hangszeres szekció egy dobosból, egy gitárosból és egy énekes/üvöltőből áll: Greg, Antoine, JR, és Sam az agy, gyanítom ő a hangmérnök.

A Phoebus 10 számot tartalmaz, ötven percben. Igazán egyik sem lóg ki a többi közül, ennek ellenére a feszültsége miatt végig fenntartotta a figyelmemet. Igaz, nekem nem sikerült a csapat zenéjét első hallgatásra feldolgozni, mert nem egyszerű cucc, és nem is vidám, hogy bármikor hallgassa az ember. A zenekar ötvözi a sludge-metalt a hardcore, post-hardcore  hatásaival. Ez egész pontosan mit is jelent? A legtöbb számról nekem egy felgyorsított Godflesh jutott eszembe (a zajt illetően), amit gyakran tempóban és énekben seggbe rúgnak jó súlyos hardcore-ral. Valószínűleg ezért címkézte meg a kiadó a Cortez zenéjét noise-hardcore-nak – ami egyébként egy egész jó stílus meghatározás! Nagyon erős, feszítő minden nóta, a gitárok nagyon erős zavart kevernek, mert nem csak a riffeket hozzák, hanem a sludge-ra jellemző sajátos szürke örvényeket is. Az énekes pedig legtöbbször leüvölti az ember fejét. (Oké, konkrétan nem is énekel, hanem a stílusnak megfelelően üvölt végig.) Vannak érdekes megoldások, mint az Au deir des flots című szám vége például, ahol a gitár és a dob ritmikája elcsúszik és az egész súlyozása furcsává teszi a végét. Nagyon bejött az Un Lendemain vad kezdése, vagy az Idylle váltásai. Ami igazán érdekessé teszi, hogy a hangszeres szekció két emberből áll, de eszembe sem jutott egy pillanatra sem, hogy hiányzik valamilyen hangszer – annyira sűrű szövetté van összeállva a Phoebus teljes tartalma. Még azt sem mondhatnám, hogy szellős, mert olyan rész nem nagyon van benne sehol. Kíváncsi lennék rá, hogy élőben hogy hozzák össze ezt az energiát és hangzást hárman!

Meghallgatás: http://cortez.bandcamp.com/

A lemez januárban megjelent LP formátumban is. Rendelés: http://throatruinerrecords.com/