Cult of Luna – Eternal Kingdom

(Earache Records, 2008)

A 10 éve alakult svéd Cult of Luna ötödik nagylemeze az Eternal Kingdom. Az ezt megelőző 2006-os Somewhere Along the Highway-el magasra rakták a srácok a mércét. Ennek köszönhetően az a lemez korábban elég sokáig szólt a lemezjátszómban.

Az új Cult of Luna anyag viszont nem emeli tovább azt a bizonyos lécet. Ugyanakkor ez sem gyengébb az előző lemeznél, csak lehetséges, hogy nincs tovább hova emelni. Tíz tökéletesen borult, mély post-rock/metal szerzemény. Hömpölygő áradatként vonulnak a szerzeményekben a gitárok, majd folyamat-zenéhez híven szétcsapja valami az addigi monotonitást. Ami igazán pozitív, hogy próbálják a hagyományos post-rock/metal kliséket kerülni – még ha néha nem is mindig sikerül –, talán ez az, ami segíti fenntartani a figyelmet. Érdekes, hogy sohasem tudjuk mikor lesz vége az egyes nótáknak. Lesz még benne valami? Mivel lehet még ezt a hangulatot fokozni? Ezek a kérdések merültek fel bennem a hallgatás közben.

Nincs nagy megfejtés, nagyon újítás az Eternal Kingdom-on, de ez is egy jó Cult of Luna lemez lett. Nem könnyű hallgatni, de megéri, mert ez is az a kategória: ha eltalál… akkor nagyon eltalál!

www.cultofluna.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.