Daniel Higgs (USA/Dischord), Majorka07 (Kecskemét) koncert

Az End Hits bemutatja:

DANIEL HIGGS [USA / Dischord, Holy Mountain, Thrill Jockey Records / ex-Lungfish]

folk / psychedelic

Mérhetetlen örömmel és büszkeséggel mutatjuk be soron következő kulturális programunk előadóját, egy igazi zenei csemegével kecsegtető művészt az Egyesült Államokbeli Baltimore-ból. DANIEL HIGGS neve ismerősen csenghet az amerikai indie underground kedvelői között, hiszen annak meghatározó tagja és formálója a 80as évek vége óta, lévén egykori kultzenekarával, a Lungfish-sel a színtér megújítóinak számítanak. Higgs 1988 és 2005 között volt a Lungfish karizmatikus énekese, frontembere, teoretikusa, miközben 10 nagylemezüket nem kisebb kiadó, mint a Washington-i Dischord Records gondozta (talán elég is annyit említeni, hogy Ian MacKaye, Minor Threat, Fugazi, stb). Turnéik során bejárták a világot – Daniel közben nagy hatású zenésszé, költővé, képzőművésszé és gondolkodóvá nőtte ki magát –, Magyarországra azonban sohasem jutottak el. 1998-ban a magyar Nemzedéki Probléma fanzine készítetett vele levélinterjút, melyben arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a költészet és művészet, ő a következőképpen reagál: „A művészet nem más, mint a Teremtés alázatos, engedelmes és kötelességtudó utánzása. A költészet az emberi szavak zenéje, hasonlatos a madárcsicsergéshez, vízcsobogáshoz, vulkánkitöréshez, tücsökciripeléshez, stb. A társalgás pedig nem más, mint a közös költészet.” Az interjú egésze elolvasható a következő linken: http://endhits.hu/kepek/LungfishNP.jpg

Daniel Higgs szólóelőadásaiban fellelhetők a Lungfish védjegyei, a jellegzetesen kántálós énekstílus, a repetitív, hipnotikus dallamok, amelyek egyfajta transzállapotot képesek előidézni, ám zenéje a rockzenétől lecsupaszított 21. századi törzsi folk, kísérleti világzene, ha úgy tetszik, melyben a vallási ihletettség ugyanúgy megfér, mint a pogány rítusok hangjai. Hazánkba először érkezik – egy banjoval és egy ún. music box-szal –, és kizárólag Szegeden lép fel. Azon különleges, ritka alkalmak egyike, hogy egy élő legendát, egy valódi művészembert láthassunk, hallhassunk!

http://www.myspace.com/danielaiuhiggs

http://www.dischord.com/band/danielhiggs

MAJORKA07 [Úzgin Űver mellékvágány]

experimental / ambient

A már említett interjú végén Higgs külön üdvözletét küldi a kecskeméti székhelyű – és hazánkban szintén jelentős hatású – Úzgin Űver zenekarnak, akiknek zenéjét különösnek és csodaszépnek tart. Adódik tehát az alkalom, hogy személyesen is megismerkedjen a zenekar egy részével, lévén a MAJORKA07 duóját az Úzgin alapítója és fúvósa, Majoros Gyula, és egykori dobosa, Almási Krisztián alkotja. Zenéjük imrovizatív, kísérleti, ambient, hozzáállásában és hangulatában tökéletesen illeszkedik az őket követő amerikai zenész világához. Minden bizonnyal egy nagy találkozás szemtanúi lehetünk a Grand Café mozitermében!

http://www.uzginuver.hu

2011. május 23. hétfő 21:00

Szeged, Grand Café (moziterem)

Belépő: 700 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.