Dirge (F), Rorcal (CH), Torn From Earth (H) koncert – 2011. 04. 27.

Budapest, Dürer kert


Mostanában mindig nehezen megyek el koncertekre, mert az érdektelenség kikészít. Meg egyedül nem annyira frankó,  de azért van, amit muszáj bevállalni!

Az estét a magyar Torn From Earth kezdte. Róluk már okoskodtunk korábban a Shrinebuilder koncert kapcsán. Sok újat most sem tudok elmondani, hacsak azt nem, hogy fejlődnek a srácok. Nekem a mostani fellépésük erősebb és összeszedettebb volt, mint a múltkori. Azt hiszem, én kedvelem őket.

Volt még egy magyar banda, az Our Existence is Punishment. Na, sajnos belőlük semmit sem láttam, mert beszélgetős kedvem volt. Amit kihallottam a távolból, az valami nagyon kemény, mély industrial-metal-szerű valami volt. Sajnos nem mélyültem el benne, de cserébe íme egy link belehallgatni: http://www.myspace.com/ourexistenceispunishment Bocs srácok, legközelebb!

Aztán jött a svájci Rorcal. Nagyon komoly koncert volt. Monoton, egyszerű szaggatott gitárriffek, valahonnan rohadt mélyről. Az ének nekem olyan volt, mintha egy külön zaj generátor lett volna.  Kommunikáció a közönséggel semmi, ami nem is volt baj, hatásként döbbenet, erő és sodrás minden mennyiségben. Füst, stroboszkóp, zajorkán. Megfogott, de nem hengerelt le – azt hiszem azért, mert én a Dirge-re vártam igazán. Úgy 11 éve…

Aztán megkaptam a Dirge közel egy óráját, az új lemez bemutatója gyanánt. Aki nem ismerné a francia Dirge-öt, akkor a vonal röviden: Neurosis, Cult of Luna, Isis. A különbség annyi, hogy franciáink zenéje valahogy nem tökéletes számokká csiszolt valami, hanem sokkal rituálisabbnak tűnik, főleg a belassuló pszichedelikus elszállt részek miatt. A hangzás az első néhány szám alatt összeállt, a vetítés a terem hátsó falán tökéletes volt. Az egész hangulata engem kb. az ötödik perctől vitt magával. A látvány és a zene hatásától az idő teljesen megszűnt számomra. Arra vágytam, hogy nagyon sokáig járjon körül az erő, melankólia, és erre a vetítés még dobott is rendesen.  Nem is érdekelt semmi más a koncert ideje alatt, csak folyt végig az egész…

Nem is akarom dicsérni őket, mert elfogult is vagyok. De akkor is: nagyon nagy volt! (Oké-oké, korábban is az voltam velük kapcsolatban, de most meg aztán végképp!)

Nem mindennapi este, nem mindennapi bandákkal. Na, ezért megéri elmenni egy koncertre.

Legközelebb tessék meggyőződni róla, hogy így van-e!

www.dirge.fr

www.rorcal.com

www.myspace.com/thornfromearthbp

Fotók: Föld Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.