Disappearer – The Clearing

(Magic Bullet Records, 2009)

Mostanában úgy jön ki, hogy főleg az ilyen zenék találnak meg. Nem mintha bánnám, de minél több hasonlót hallgatok annál nehezebb róla írni. Milyenek is? Nézzük a Disappearer-t, ami „ilyen” zene szintén.
A háromtagú bostoni noise-rock-psychedelic(?) zenekar 2003-ban alakult. A következő évben elkészítették első demo anyagukat, majd ezután folyamatos tagcserék történtek a zenekarban. A tagokkal kapcsolatosan a helyzet 2008-ra végre stabilizálódott és ezen év elején elkészítették első teljes nagylemezüket The Clearing címmel, Kurt Ballou producer, hangmérnök közreműködésével. Az ő neve egyébként a Torche, Converge zenekarok mellől lehet ismerős. Innentől kezdve nagyjából be lehet lőni, hogy erőteljes, nyers rockzenéről van szó a lemez 51 percében.
A zenekar rengeteg általam nagyra becsült zenekart említ hatásként, mint pl. a: Neurosis, Isis, Joy Division, Fugazi, the Jesus Lizard, Unsane, The Cure. Ezen zenekarok pedig szépen vissza is köszönnek a számokból – főleg az Isis. Leginkább az első három számban, amiből a Neurosis, Unsane vonal néha már zavaró volt számomra. Biztos voltatok már ti is úgy, hogy beugrott, hogy ezt a gitártémát majdnem ugyanígy hallottátok valahol. Ezekben a számokban egyből a Neurosis ugrott be, de nem olyan mélyek, lenyomóak a gitárok, viszont nagyon-nagyon emlékeztettek az „öregek” riffjeire. Aztán a lemez második felétől, mintha a 90-es évek elejének noise-rockja köszönt volna vissza rock-metalba oltva. Természetesen a rock és metalt nem a nyers valójában használom, mert jóval inkább a lazább experimental-noise-rock felé terelődik a dalok hangulata. A lemez utolsó 20 perce az összes rájuk hatással lévő zenekar hangzásának, dallamvilágának keveredése folytán sokszor igazán élvezetes és ötletes. Nincs tekerés, de nagyon jó lebegős és kellősen ütős is. Igaz itt az Isis ugrik be, habár nem lehet ráhúzni száz százalékosan, de mégis. Talán a hangzás kicsit tisztább is a bostoni srácoknál és a számok rövidebbek.
Lehetséges, hogy csak én akarom benne hallani a kedvenceik dolgait, de minden számhoz tudtam egy zenekart párosítani. 2. track: A Skull Full – Isis / 3. track: Disolve – Neurosis / 4. track: Villainous Moon – Unsane / 6. track: Glassland – The Cure (főleg a basszus) stb.
A kedvencem a 7. track Obsidia címmel, amiben minden bandából egy kicsi hatás! Remek darab. De ezt döntsétek el Ti, hogy így van-e!
Összességében jó lemez a The Clearing, de én inkább a következő nagylemezre leszek kíváncsi, merre tovább.

www.myspace.com/disappearerus
www.disappearer.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.