Einstürzende Neubauten – Alles Wieder Offen

(Potomak, 2007)

Ez után a lemez után mondja valaki, hogy nem a káoszból alakul ki a rend!

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki régóta követi a Neubauten munkásságát. A több mint 25 éve, kisebb-nagyobb szünetekkel működő német zenekar fejlődése befejeződött. A hosszú évek alatt felépült új épület pedig nem igazán akar összedőlni. Blixa Bargeld, Alexander Hacke, NU Unruh (Andrew Chudy) alkotja a XXI. századi EN gerincét. Ash Wednesday – billentyűk, Rudolf Moser – ütősök, Jochen Arbeit – gitáros pedig 1997 óta tagjai a csapatnak.

A korai IPARI zaj-zene egyre inkább finomodott, forradt, csavarodott össze. A kaotikus és néha egységgé összeálló „szerszámzajok” egyre inkább kezdtek háttérbe szorulni, hogy egy új koncepció épüljön fel. A falhúzás pedig a Tabula Rasa megjelenésével fejeződött be. Blixa kalandozásai a Bad Seeds-el is errefelé vezeték a csapatot.

A most megjelent Alles Wieder Offen a 2002-es Silence Is Sexy vonalát folytatja. Az ipari hangzás már csak a kíséretnek, ritmusnak, háttérzajnak, aláfestésnek maradt meg. Nincs mindent elborító zaj- és ütemkeverék. Ugyanakkor vannak nagyon jól felépített dalok, dallamok, majd a kellő pillanatban a korábban kifejlesztett „hulladékhangszerek” is bekapcsolódnak a hangulat fokozásába. Nagyon egységes és jól eltalált lemez ez, kellő melankóliával és húzással. Olyan „újbauten-es”. Nem kapja fel az ember a fejét, hogy ez súlyos volt, nem fújunk ki a számok végén „ez igen!” felkiáltással. Az új Eintsrürzende-lemez számomra egy koncepció és egy fejlődési folyamat vége. Ezt pedig pozitív értelemben értem. Totálisan hallgatóbarát lemezanyag. Szerethető, hallgatható és gondolkodtató számokkal. Aki nem kedvelte a korai munkáikat annak is valószínűleg tetszeni fog. A régi elszántság, kísérletezés, sokkoló zajongás pedig marad a múltnak.

Mert mint tudjuk: „Minden egyformán popzene…”

www.neubauten.org

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.