Einstürzende Neubauten, 2014. 11. 19. KOKO, London

Nem volt nagy felhajtás a közelmúltban Lament címen megjelent Einstürzende Neubauten nagylemez körül. Az endhits.hu körül tevékenykedők közül szerintem mindegyikőnknek vannak a  Neubauten-nel, annak időszakaival kapcsolatosan olyan emlékei, ami miatt minden lemezük egyszer, egy adandó pillanatban csak landol vagy landolni fog a lejátszóinkban és végig is hallgatunk róla minden szerzeményt. Nekem a Tabula Rasa ilyen fontos, míg másnak talán Halber Mensch vagy az Alles Wieder Offen. A Lament  az első világháború 100. évfordulójára készített anyag, amelyben Blixa Bargeld alakulata ismét lerakott valamit az asztalra. Érdemes meghallgatni, még ha talán nem is átütő lemezanyag, de nem is annak, hanem élő produkciónak készült. Ennek okán Gonczo kolléga vette a fáradtságot, a pénzt és a repülőjegyet,  és a londoni koncerthelyszínen megtekintette a német ipari legenda hangversenyét.

Rövid beszámolója itt következik!

Egy rózsaszínűre kivilágított épület irányába tartottunk, ahol már hosszú fekete sor kígyózott, várva a bejutást az Einstürzende Neubauten koncertjére.

IMG_3504

Színházterembe érkeztünk, ahol az erkélyeket, a karzatot és a táncteret is ellepték az érdeklődők. A blixák, és mindenféle darkos elemek mellett a helyi német kolónia is szép számban képviseltette magát. A színpadon mindenféle vasáru és fémtermék, a téma az első világháború: garantált a szerda esti kiváló szórakozás. A koncert gerincét a legutóbbi, Lament című album adta, amelynek majd’ minden száma elhangzott az előadás során.

IMG_3505

1914-ben jártunk, mikor a koncert elkezdődött. Blixa ismertette a felállást, majd beindultak a hadigépezet zajai és elkezdődött az első világháború. Mindezt néha a lövészárokból, néha madártávlatból, néha a hétköznapi ember szemszögéből tapasztaltunk meg. Mindig tudtuk, hogy hol járunk. A felvezetőszöveg, a hangok és a vokál pontosan kijelölte az adott aspektusát a háborúnak, és olyan atmoszférát teremtett, amely magába szippantotta a közönséget. A munkamegosztás jól működött, Herr Bargeld vitte a történetfonalát, Herr Hacke zenei vezetése mellett.

IMG_3513

Kronologikus sorrendben mentünk végig a háborún, a kitöréstől az eszkalálódás különböző fázisain keresztül a békét kihirdető utolsó rádióadásig. Mindeközben érdekes történetek hangzottak el pl. az első afro-amerikai hadtestről, a Harlem Hellfighters-ről, akiknek több indulója is elhangzott a koncerten (On Patrol in No Man’s Land, All of No Man’s Land is Ours). A végén pedig ráadásként pár régi szám.

IMG_3527

Minden rendben volt: erős koncepció, véres basszusok, rugók, csövek, vonósok… és még érdekes dolgokat is lehetett tanulni!

IMG_3520

Elhangzott számok: 1. Kriegsmaschinerie 2. Hymnen 3. The Willy – Nicky Telegrams 4. In De Loopgraaf 5. Der 1. Weltkrieg (percussion) 6. Achterland 7. Armenia 8. On Patrol in No Man’s Land 9. Abwärstsspirale 10. Lament 11. Pater Peccavi 12. How Did I Die? 13. Sag Mir Wo Die Blumen Sind 14. Let’s Do It a Dada 15. All of No Man’s Land is Ours 16. Ich Gehe Jetzt

IMG_3536

Íme egy videó is: