Ektoise – Ektoise

(2010, 777 Operations)

Sikerült ismét valamerre elbolyonganom a neten és így találtam rá az Ektoise nevű ausztrál csapatra. A nyolctagú zenekar tagjai: Greg Reason – gitár, basszus, szintetizátor, elektronika, vokál, Hik Sugimoto – dob, ütősök, elektronika, Jim Grundy – billentyűk, basszus, Scott Claremont – gitár, ének, Andries Bok – gitár, basszus, Greta Kelly – hegedű, Jordan Miller – dob, ütősök, Alex Hodgins – zongora, szintetizátor, videó.

Gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha már az elején leírom, hogy az ilyen zenekarok miatt szeretek keresgélni a neten. Igaz, nehezen találom meg őket, de annál nagyobb örömmel hallgatom végig az utolsó hangig. Az Ektoise zenéje nem egyszerű, már csak azért sem, mert egy kategóriába besorolni sem nagyon lehet. Van bennük minden stílusból valami. Elektronikus zene, jazz, tánczene nyomokban, pszichedélia, ütemek, és nagyon elszállt ambientes részek. Az biztos, hogy minden tag rendesen ért a hangszeréhez, és ez ki is jön az album 10 számában. Az első, Rivers of Enkephalin elejéről Aphex Twin ugrott be, majd a második felétől valami könnyített sludge gitározás szanaszét darabolása következett. Ezt követte a Miasma gyönyörű elszállós hegedű- és gitártémáival, majd a harmadik, Active Denial System beteg, húzós zajaiból kinövő gitársoundja, dobtémája és énekrészei, amelyek átmennek egy furcsa free-jazzes, ambientes masszába – hogy utána kapjunk egy nagyon érdekes elektronikus számot (Euclidean Curve), zongora dallam kísérettel, ami már majdnem táncolható is. Mindezt azért, hogy a Vovchanchyn-ban ismét a zajé legyen a főszerep. A következő, Tsaparang fúvósaival pedig egy igazi ambientes utazásra visznek.

Na, és ami ezután jön! Valami irgalmatlan súlyos zaj-kollázs, gitárokkal és rengeteg hangszer felhasználásával, zajokkal operálva és súlyosbítva mindenféle egyéb effektekkel – a régi jó Coil, Throbbing Gristle, Psychic TV nyomdokain haladva. Nem egyszerű befogadni, de annál felemelőbb az egyediségre való törekvés.

REMEK ANYAG! Egyébként meg hallgassátok meg, minek is írogatok róla!

Ingyen hozzáférhető a zenekar honlapján: http://www.ektoise.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.