Enablers – Tundra

(Exile On Mainstream, 2008)

A kaliforniai Enablers úgy került a látókörömbe, hogy korábban a Neurot Recording-hoz tartoztak, én pedig a kiadó minden kiadványának bizalmat szoktam szavazni, ami ezúttal ráadásul sokszorosan beigazolódott. A sajátos indie/spoken word vonalon bolyongó zenekar olyan érzelmi mélységeket jár és járat be a hallgatóval, amihez foghatóhoz már régen volt szerencsém. Azt hiszem a lebilincselő jelző a legtalálóbb, pedig élőben még nem is láttam őket, csak a youtube-on csemegéztem, hála a teljesen elvarázsolt feltöltőknek.

Az eddig megjelent három lemezükből az elsőt nem ismerem, a második, az Output Negative Space viszont hosszú időre benn ragadt a lejátszómban. A Tundra azonban túltesz még az előző anyag zsenialitásán is.

A felütés az A Blues formájában érkezik. Minden bevezetés nélkül rögtön egy apró színházteremben érzem magam, ahol minimális megvilágítás mellett mesél a maroknyi meglepett közönségnek a zenekar. Az előadás aztán elkomorul és magukkal ragadnak az energikus kitörések. A lemez szűk 10 perc alatt eléri a csúcspontját a katartikus New Moon és a borongós Februaries kettősével. Az Enablers nagyon takarékosan bánik a zenei ötleteivel: minden riffből épp csak annyit pakolnak bele egy számba, amennyi a megfelelő hangulat eléréséhez szükséges. Ez azonban időnként hiányérzetet kelt bennem, a rövidre szabott kompozíciók némelyikét szívesen elviselném hosszabban is, nem beszélve az előbb már említett New Moon középrészéről, ahol szintén elhintenek egy olyan elképesztő gitártémát, amire egy önálló számot is fel lehetne építeni. Aztán némi Jesus Lizard-ízű zajongással halad tovább az album és amikor már azt gondolnám, hogy ennél súlyosabb nem lehet, a levezető két ballada úgy megborul, hogy csak lesek. Nagyon sötét, de nagyon szép.