Fetch! – Parfum et Koteka

(2011, Silver Rocket Records)

Lehetséges, hogy tényleg totál béna vagyok, de a cseh Fetch!-ről semmi infót nem találtam angolul. Nem mintha olyan rohadt fontos lenne, de azért mégiscsak jó lett volna valamit tudni róluk. A prágai Silver Rocket Records kiadót és az általuk szervezett koncerteket már persze ismertem, mivel vader kolléga elég jó kapcsolatot ápol a srácokkal. Ennek ellenére, saját felindulásból keresgéltem és találtam az oldalukon valami igazán jó cuccot. Mivel a honlap nagy része is cseh nyelven van, rákattintottam hát a bandcamp-re mutató linkre. Nagy nehezen rájöttem, hogy le is tölthetem, ami nem annyira bonyolult, csak elsőre nem fejtettem meg, hogyan kell. (A lényeg az, hogy sikerült!)

A Fetch! tavaly év végén megjelent lemezének a címe már önmagában is érdekes. Ajánlom mindenkinek, hogy a gugliba írja be a „koteka” szót. Vicces lesz! A lemez 9 számot tartalmaz, aminek egy hangját sem untam, sőt! Pörögtek előttem a nevek: Unsane, Girls Against Boys, Gnu, Deverova Chyba és egyebek, amelyek hatásai szépen ott bujkálnak a szerzeményeikben. Az utóbbi két zenekarnak van némi köze a kiadóhoz, és egyébként nagy kedvenceim cseh barátainktól. Azon sem lennék meglepődve, ha ez a banda is kapcsolódna valahogyan hozzájuk, és nem csak a kiadó lenne közös.

Eleinte zavart a cseh nyelv, mert nem értem, mert furcsa hangzású, és nem is tudom még miért… Az első szám is tetszett, de ott még éreztem a nyelv adta akadályt, aztán a zene hatalma legyőzte, és a végére egészen megbarátkoztam vele. Minden szám a noise-rock-ra jellemző basszustorzítással, feszes dobtémákra épül, amit megtekernek egyszerű, de hihetetlenül ötletes, zajos gitárokkal. Ahogy telt a játékidő, úgy fogott meg egyre jobban a tempó, az ötletesség, a nyersesség. Azt mondhatom, hogy nincs a lemezen egy unalmas szám sem, mert végig húznak, mozgatnak, zajoznak. Most ott tartok, hogy ragoznám tovább, de nem tudom. Nincsen értelme, mert ezt is meg kell hallgatni, mert ugye a zene lényege ez! Aki ismeri a fent felsorolt bandákat, azoknak a Fetch! nem fog csalódást okozni. Mindenképpen ugorjatok rá a linkre!

Azt hiszem, kellene végre egy dombor bankkártya, hogy már csak tiszteletből is egy kicsi Euro-val támogassam a bandákat. Mert megérdemlik!

http://fetchcz.bandcamp.com/album/parfum-et-koteka

http://www.silver-rocket.org