Free Moral Agents – Control This

(Ingrooves, 2010)

Kattint is mindenki tovább, hogy ismét egy „disznó-állat” zenéről írok.  De nem!  Nekem a FMA egy nagyon kellemes felfedezés és meglepetés.

A zenekar Isaiah Ikey Owens, a Mars Volta billentyűsének projectje, a Mars Volta zenekart meg nem nagyon hiszem, hogy be kéne mutatni.

A Free Moral Agents-t Owens-en kívül Mendee Ichikawa – ének, szövegek, Dennis Owens – basszus, Ryan Reiff – dobok, ütemek, Reid Kinnett – elektromos „rhodes” zongora és Jesse Carzello – gitár, zajok felállás alkotja.  A lemez tizenkét felvételt tartalmaz, amelyek a rock, funky, hip-hop, pszichedelia és a jazz stílusjegyeit ötvözik. Kicsit tágnak tűnik a stílusok meghatározása, de mindegyik hatása ténylegesen jelen van az albumon. A zenekar tagjai nagyon ott vannak a hangszereik használatában. Profin hangszerelt, izgalmas dal mindegyik. Kiemelendő Mendee ének- és beszéd hangja, ami önmagában is érdekessé és színessé teszi őket. A zenék nagyon jól komponáltak és nagyon izgalmas felépítésűek, vannak olyan nóták, amik egyértelműen köthetőek stílusokhoz, mint pl. a funky-hoz a Systole, a zajrokhoz a Sonic Youth Little Trouble Girl című számának feldolgozása és annak is az utolsó része és így tovább. Ott húznak a dalok, ahol kell, de nem mozdítja ki az adott nótákat az alaphangulatból. A dallamos részek nagyon szépen kapcsolódnak össze és igazán izgalmasak. Kicsit féltem, hogy billentyűs alapító révén a szintetizátor, zongora témái túl dominánsak lesznek, de nem, és a gitárhangzások és kísérő zajok is megfogtak szinte minden nótában. Élőben meg még jobbnak tűnnek!

Összefoglalva a Control This egy nagyon jól összerakott, érdekes, izgalmas, jól hallgatható lemez, nem nyomasztó, felesleges tekerésektől mentes anyag, amit minden csemegére vágyónak ajánlok.

freemoralagents.com

myspace.com/freemoralagents

Ízelítő élőben:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.