Heirs – Fowl

(2010, Denovali Records)

Lusta disznók voltunk, ezért sem a tavalyi szegedi, sem a budapesti Heirs koncertről nem írtunk semmit, ami hiba volt.

Itt az alkalom, hogy valamennyit köszörüljünk a csorbán azzal, hogy a tavaly megjelent Fowl nagy lemezről írjunk néhány gondolatot. Egyszerű lenne leírni, hogy ők egy ausztrál post-metal zenekar, és akkor el is mondtam mindent… de ez persze nem így van!

A zenekar második nagylemeze hét instrumentális szerzeményt tartalmaz, sok gitárral, amelyek súlyos alapot képeznek végig, főleg zajként, és néhol benyomuló riffekkel. Sokszor kúsznak be pszichedelikus részek is, lassú gitártémákkal, amelyet kórus és daley pedálok, szintetizátorszőnyegek használatával tesznek igazán elszállóssá, hogy utána újabb zajos cuccal bontsák le az egész addig felépített univerzumot. Mind a hét szám ugyanerre a sablonra épül, de mégsem unalmas és erőltetett, bár azért nem könnyű fogyasztani. Nagyon érdekes hangulatokat indított meg bennem a Fowl, szóval mindenképpen meg kell hallgatni! Ennyit a lemezről röviden.

A zenekart Brent Stegeman – gitár, programozás, szintetizátor, Damian Coward – dob, Laura Bradfield – basszus, Ian Jackson – gitár, szintetizátoros alkotja, akiken nagyon érződik, hogy figyelnek egymásra, és egységes koncepciót képviselnek. Jó a lemez, de a koncerteken nyújtott teljesítményük fogott meg engem igazán: szó szerint hangfal-kidurrantó hangerő (szegedi koncert), sötét lehengerlő energia (budapesti koncert), és élőben teljes lenyomása a közönségnek. Hangulatban a korábban róluk szóló írásokban felmerülő Swans, Godflesh ugrott be róluk mindenkinek, aki látta őket – nemcsak a külföldön írt kritikák szerzőinek, de nekünk is. Leírhatatlan, hogy élőben hogyan jön le a zene feszítő, nyomó érzése a színpadról. Bocsánat érte, én azt gondolom, hogy lemezen sem rosszak, de élőben nagyon erősek a számok, pedig semmit nem csinálnak a zenélésen, a zajokon és a hangerőn kívül. Mégis más.

Információim szerint hamarosan újra európai turnén lesznek, szóval nézzétek meg, még akkor is, ha a lemez kevésbé győz meg benneteket. (De meg fog!) Mi ott leszünk!

www.heirs.com.au