Jack and the Bearded Fisherman – Places to Hide

(Vouhvoue Records/Impure Muzik, 2011)

Oh, igen! No ez az, amiért érdemes webzine-t írogatni: még pedig, hogy ilyen bandák lemezei landolnak az elektronikus postaládánkban!

Bevallom őszintén, a név nagyon nem tetszik, meg kicsit el is kedvetlenített, még ha tudom, hülyeség is ebből konzekvenciákat levonni. A lényeg inkább, hogy nem mozgatott meg bennem semmit. Aztán a srácok által küldött sajtóanyag már kíváncsivá tett. Ja, és ekkor még a zenét nem is hallottam!

A Jack and the Bearded Fisherman egy 2005-ben alakult, öttagú francia zenekar, akiknek a Places to Hide a második teljes lemezanyaguk. A 2011-es nagy lemez már csak azért is lehet figyelemre méltó, mert a masterolást két olyan név végezte, akik nem kisebb bandákkal működtek együtt, mint a legendás Unsane vagy a Converge. Oké-oké, még ez sem jelenthetne semmit!

Szóval a lemez 10 nótát tartalmaz 45 percben kifejtve. Valahol azt találtam, hogy a stoner/sludge/metal stílusjegyekbe tömöríthető a csapat irányvonala. Én utálom az ilyen célirányzott stílusbelövést, de Jack és a kis halász barátai tényleg ezeket keverik, de úgy rendesen. Első hallgatásra nagyon tetszett, ahogy az egész anyag szól. Valahogy az ének sem tolakodó, viszont a gitárok – a basszus is – ott vannak hangzás-arányban, ahol kell. Másodjára két nótánál már vissza is léptettem a lejátszót. Ez egyik a DF Code, amely utolsó két percének gitárviharai közben már rendesen bele tudtam feledkezni a cuccosba, mivel nagyon jól el vannak találva a váltások, és kis finomságok is találhatók benne – húzott is magával rendesen. A következő a Beginner volt, aminek az énekes részéről valamiért a 16 Horsepower ugrott be, abszolút pozitív – hangulati – értelemben. Innentől kezdve nem volt megállás, sejtettem, hogy ebből lesz harmadik hallgatás is. Itt a lemez közepénél tartottam éppen. Jelen pillanatban így a harmadik után ott tartok, hogy mind a 10 szerzeményben tetszik valami, egy gitárriff, egy basszustéma, egy énekrészlet, egy zaj vagy csak egyszerűen az erő és a lendület.

A fent hozott stílusok valahol jók körülírásra, de nem annyira stoner, mint a stonerek, és nem annyira sludge, mint az ilyen bandák általában; a Places to Hide-ban mindből arányosan és nem unalmasan van egy kicsi.

Kedves barátaim, az általunk sajnálatos módon kevésbé ismert francia színtér és bandák közül itt egy újabb, ami rendben van!

A kérdés az, hogy fizikailag, hogy lehet majd Magyarországon ehhez az anyaghoz hozzáférni!

Íme egy kis kedvcsináló:

http://www.jackandthebeardedfishermen.org

http://www.myspace.com/jackandthebeardedfishermen

http://jackandthebeardedfishermen.bandcamp.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.