Jarboe – 2012. október 6. Budapest, Rocktogon

Azt hiszem, akik olvasnak minket, azoknak nem kell bemutatni Jarboe-t. Így nem is teszem meg, mert aki nem ismeri, és az undergroundba tartozó zenékkel foglalkozik, annak azt mondom, hogy kötelező megismernie a munkáit. Miért? Mert egyedi (szerintem), inspiráló, megkerülhetetlen, szuggesztív, rituális, élő, erős, de érzékeny stb, stb, stb. Nem először látom Őt színpadon és remélem nem utoljára, egyébként pedig nem is először mentem kíváncsisággal teli várakozással a koncertjére. Ennek több oka is volt. Az első, hogy van benne valami olyan erő és kisugárzás a színpadon, amely minden alkalommal lebilincsel. A második, hogy a hangját úgy használja, hogy olyan érzésem támad, mintha hipnotizálna a fellépései közben néhány másodpercre. A harmadik, hogy először látogatott úgy Budapestre, hogy csak egy zongorista kísérte. Negyedszer, nem voltam még a Rocktogonban, és kicsit féltem a helyszíntől.

Igazán nem lepődtem meg rajta, hogy kevesen voltak, még a nem túl drága belépő ellenére is. Nem tudom minek köszönhető, de szomorú voltam, mint minden egyes alkalommal. Ismét csak egy szűk réteg váltott jegyet, mi láttunk valamit, amit mindenkinek látni kellene. Legalábbis azoknak, akiket én ismerek! De ezek az idők elmúltak sajnos. A koncert előtt láttam Jarboe-t sétálni a klubban, fáradtnak, lassúnak tűnt, így kicsit zavart is lettem tőle. Nem igazán kellett volna annak lennem, mint kiderült, egy felesleges zavarodottság volt bennem, ami nem belőle, hanem belőlem fakadt.

A koncert felvezetését egy zongorista hölgy, Renee V. Nelson adta, akiről egyébként semmit sem sikerült kiderítenem. Szép, bontott zongoratémákat hozott, kellemes erős hanggal megáldott hölgy, szépen felhúzta a kíváncsiságom, de azért szerintem mindenki Jarboe-t várta igazán. A második dalra megérkezett egy teljesen átváltozott, energiától és érzelemtől feszülő Nő. Egyáltalán nem azt láttam, aki kb. 1 órával korábban kint sétált. Féltem, hogy milyen lesz, de kár volt aggódni!  A hang, a varázslat, a „valami több van benne, mint átlagosan más énekesekben” ismét működésbe lépett. Hosszú évek után én is arra a nézőpontra helyezkedtem a fellépése alatt, hogy Jarboe tényleg egy igazi Művész, ahogy magáról is  gondolkodik. Ezen az estén ezt sikerült teljesen, örökre  elfogadnom. A koncert nagyrészt a két utolsó feldolgozáslemez, az Indemnity 1 és 2-re és hangulataira épült, amelyek érdekessége, hogy főként Swans és World of Skin dalok feldolgozását tartalmazzák. Azt döntse el mindenki magának, hogy mennyire Michael Gira Swans vezér dalai a Swans számok és mennyire Jarboe-é a Skins-ek, vagy mennyire közös alkotási folyamat eredményei. A lényeg, hogy működnek, gitárokkal és most működtek egy zongorával és egy énekkel is. A koncert 45 percében – ami igen rövid volt, bár nem hosszabb máskor sem – borzongást keltően jól használta a hangját, a zongorakíséret sem uralta le a dalokat, lassú volt, szép, érzelemmel teli és engem lenyűgözött, minden korábbi félelmem ellenére. A The Child’s Right feldolgozása alatt csak kavarogtak bennem az érzések, annyira szépre sikerült, de valahogy az egész koncert mesterien fel volt építve. Csak hát még kértünk volna! A legszebb pillanat, amikor az Énekesnő a ráadás előtti – az még egy plusz dal volt – utolsó szám közben, zongorakíséret mellett megölelte a közönség elérhető elől álló tagjait. Többször nyilatkozta, hogy Ő is  használja a közönséget a visszajelzésre és az energia befogadására, de ez meglepett. Nem tudom másnak mi a véleménye róla, de engem megérintett! Szép jelenet volt, egy rövid, de nagyon hangulatos, érzelmeket használó koncerten.

A koncerten lehetőség volt lemezek vásárlásra, amelyek árait nem találtam egyáltalán barátinak. Aztán eszembe jutott, hogy Jarboe mögött nincs nagy kiadó, hogy ezen a koncerten nagyon kevesen voltunk, és lesz még néhány állomás, így valamiből finanszírozni kell a dolgokat. Amennyiben ezzel további lemezek születését támogattam, megérte vásárolni! Igaz, olcsóbban többet vettem volna és jó érzéssel töltött volna el, hogy többet kell J munkáival foglalkozzam! Mindegy. azért ha megtehetitek, vegyetek Ti is lemezeket, hogy a hasonló művészeket, zenekarokat támogassátok!

www.thelivingjarboe.com

Végül itt egy közel 20 perces videó a wroclavi koncertről, 7: 51-től: