Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine (USA), VHK, AMD

(2010.09.06. West-Balkán)

Ritkán fordul elő, hogy szinte teljesen egyetértsek egy nagy megmondó-portál cikkével, ami egy koncertről szól, most azonban szinte teljesen osztom a véleményüket. Így nagy részletezés nem lesz.

Az estét az A.M.D. nyitotta vegyes programmal. Voltak régi örökbecsű darabok és az új készülő anyagról is néhány szám. A közönség nem volt aktív igazán az elején, aminek az énekes hangot is adott, és ez nekem nem volt szimpatikus. Igaz, utána bocsánatot is kért. A történethez azonban hozzátartozik, hogy korán is kezdtek, és a közönség még nem volt ráhangolva a koncertre. Azért jók voltak, várom az új lemezt!

Következett a VHK, vagyis a Vágtázó Életerő – és benne aztán tényleg minden, ami belefért. A játszott dalok összeállítása olyan volt, mintha Biafrának összepakolt repertoár hangzott volna el: Ki vele az Istenért, Tárulj világ!, Halló mindenség!, Hunok csatája, Aláírhatatlan történelem. Olyan bő másfél óra volt, hogy a fejem majd leszakadt, és a túlnyomórészt 30-asokból vagy öregebbekből álló közönség rendesen meg is mozdult. Szóval nem volt egy nyugdíjas érettségi találkozó feeling. Grandpierre démonai megint csak előkerültek és egy nagyon erős, dinamikus, egyben lévő zenekar benyomását keltette a VHK. Hihetetlen erő jött végig belőlük, nem véletlenül van Henry Rollins, Biafra és a Neurosis polcain is néhány lemeze a zenekarnak…

Egyébként, aki jobban figyelt, láthatta, hogy Jello szinte az első sorban szemlélte hatalmas élvezettel a koncert legalább kétharmadát. Élvezte Ő is, ez látszott!

Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine volt az este utolsó fellépője. Természetesen ez is ütős volt. Jello nem hagyott semmi kétséget, miért is legendás figura. Ráadásul a zenekar tagsága is rendben volt, de erről máshol már úgy is írtak. Persze a Dead Kennedys klasszikusokat (California Über Alles, Holiday in Cambodia) kitörő lelkesedés fogadta, de a lemez nótái szerintem jobbak voltak. A debüt lemez majdnem minden dala elhangzott, amelyek nagyon erősek számomra. Zavart viszont, hogy sok volt a dalok között a szöveg, mert kibillentett a ritmusból, amiket a számok ereje adott. Jobb lett volna, ha gyors egymásutánban következnek. Persze Biafrát, mint mindig, zavarták előadása közben a stage divingolók. Egyébként engem is, mert ami műsort – pantomimet – levág a számok közben, az nem semmi, a srácok meg takarták az Öreget.

Aztán jött a respect rész: VHK és Biafra együtt! Az első 5 perc nagyon nagy volt, minden üvöltözés ellenére. Mindkét csapaton látszott a tisztelet. Történelmi pillanat volt! Természetesen a végére széthullott, és nem annyira élveztem, de nagy volt ezt látni élőben!

Az egész estére maximális 10 pont mindhárom bandának!

http://www.alternativetentacles.com

http://vhk.saman.org.hu

http://www.myspace.com/amdhardcorepunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.