Jesu – Ascension

(Caldo Verde Records, 2010)

A brit Jesu-ról, Justin K. Broadrick projectjéről vagy zenekaráról (mert néha kiegészül egy-két igencsak szakértő segéddel) már korábban is írtunk. Nem csak azért, mert a Godflesh egy alapvető zenekar számunkra, hanem azért is, mert figyelemre méltó dolgokat művel a srác és érdekes dolgokba kapcsolódik be, főleg ha már nagyon unatkozik.

A Jesu új lemeze ismét nem az „egyszer meghallgatom” kategóriába tartozik. Minden anyagon hallható Broadrick jellegzetes gitározása, amivel a sludge alapjait lefektette, de az Ascension mégis más lett, mint a korábbi felvételek. Először is az ütős szekcióba ismét bevette Ted Parsons-t, aki dobolt korábban a Jesu első lemezén, valamint a Foetus-ban, a Treponem Pal-ban és egyéb érdekes bandákban. Másodszor a „védjegy” gitározás mellé becsúszott egy csomó lágyabb elektro-akusztikus gitárdallam és hangzás. A zene alapját továbbra is az ütemek és a mély gitárriffek adják, de ez a másfajta gitározás ezekről sokszor el is terelte a figyelmemet. Harmadszor pedig, Justin éneklése sokkal finomabb lett, néha kifejezetten egy zenekar melankolikus énekese köszön vissza a lemez 10 szerzeményében. Nagyon egységes képet mutat a teljes játékidő. Borongós atmoszférájú, lassan áradó, belőlem leginkább megfakult, a múltba révedő képeket kihozó album lett. Van benne valami, de nem tudom megfogalmazni mi az, ami elvarázsol, mert lehet másnak ez unalmas lenne. A szomorúsága? A letisztultabb gitárképletek? Egy biztos: jó.

Számomra nem voltak kiugró, kimagasló pillanatok a teljes játékidőben, de mégis ott a helye a polcomon. Elfogult vagyok? Lehet. De ez akkor is egy jó és érdekes anyag! Rendben leírom: én szeretem a Jesu világát!

http://www.avalancheinc.co.uk/jesu.html

http://www.myspace.com/jesu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.