Jesu – Pale Sketches

(Avalanche Records, 2007)

Vannak zenészek, akiket nem a hangszerükön való tekerés miatt kedvelek, hanem a saját maguk által bejárt út miatt. Sőt leginkább csak ilyenek vannak. Ezek egyike Justin K. Broadrick, a Jesu vezére. Korábban a legendás Godflesh-ben tevékenykedett, amely teljesen letaglózott, amikor még a ’90-es évek elején először hallottam. Dobgéppel, két – akkor még furcsa torzítású – gitárral, olykor két basszusgitárral szétszedtek. Elementáris erejű volt! Leginkább a Broadrick-féle gitárhangzás az érdekes, amit saját maga is csak szennynek hív, érdekes torzításokkal és zajokkal. Nagyon nehezen besorolható, de leginkább industrial-metal-nak nevezték akkoriban a Godflesh zenéjét. Jó néhány lemez után, amely mind adott valami mást, 2002-ben véget ért a történetük. Az utolsó Hymns című lemezük után Broadrick megalakította a Jesu-t. Merő véletlenségből pedig az utolsó lemez utolsó dalának címét választotta új zenekara névnek, és azóta ezen a néven folyamatosan jelennek meg felvételei.

Ennek köszönhetően idén ez a harmadik Jesu kiadvány.

A Pale Sketches-en nagyon sok elektronikát használ, de ugyanannyira sok benne a megszokott gitározás is. A nyitó Don’t Dream It női vokáljai és a végére tartogatott „szenny-zúzástól” néha olyan érzésem volt, mintha a gitár kiszaggatna valami fontosat a dalból. A következő Can I Go Now pedig akár egy ambient nóta is lehetne, ha végén nem jelenne meg a védjeggyé vált gitárhangzás. A harmadik szám, a Wash It All Away egy igazi elszállós ambient, természetesen némi torzítóval megfűszerezve. Nagyjából ezt tudnám leírni a következő hat nótáról is. Nagyon jellegzetes Jesu-s hangzás, jó arányban használt programozott alapokkal és érdekes, de nem technikás énektémákkal. Mégis jó mind a nyolc szerzemény! Ebben az anyagban is van valami plusz, nehéz lenne megfogalmazni mi is az, de van benne valami érzés. Valószínűleg az egyik a hangzások egyedisége. Nincs benne semmi újítás, de nálam ott kell lennie a polcon, a maga elborultságával, megszólalásával és kiszámíthatóságával. Aki nem hallotta még a Jesu-t, lehetséges, hogy nem ezzel a lemezzel kellene kezdenie, de egy próbát mindenképpen ajánlok mindenkinek.

Miért írtam, hogy zenekar? A Jesu még két tagból áll, de csak élőben játszanak együtt. Ők Dermot Dalton basszusgitáros és Ted Parsons dobos. A dobos nem ismeretlen, hiszen megfordult a Swans-ban, a Prong-ban és még egy néhány igencsak legendás bandában. Dalton pedig a Final-t erősíti. Hárman pedig nagyon ütősek együtt!

www.avalancheinc.co.uk/jesu.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.