Kayo Dot – Coyote

(Hydra Head, 2010)

A Kayo Dot nem mai project, viszont annál érdekesebb. Persze a Hydra Head kiadónál való megjelenés már eleve ezt feltételezi, de ha még hozzá tesszük, hogy korábbi lemezeik John Zorn Tzadik nevű kiadójánál jelentek meg, akkor szerintem sokan be is tudják lőni, hogy milyen is lehet ez a zenekar. A Kayo Dot experimental-rocknak kategorizálta magát, de nekem ők inkább egy pszichedelikus, beborult, nagyon érdekes zenei produkció. Hogy rock zene lenne? Szerintem nem. Ez több annál!

A zenekar tulajdonképpen Toby Driver basszusgitáros, énekes és Mia Matsumiya hegedűs, gitáros zenekara, ami különböző felállásokban készít felvételeket 2003 óta. A Coyote-ot David Bodie dob, egyéb ütőshangszerek és Daniel Means alt szaxofonossal kiegészítve vették fel ebben az évben.

A lemez 40 perce 3 hosszabb, 10 perc körüli, és két rövidebb szerzeményt tartalmaz.  Zeneileg domináns hegedű-, szaxofon- és énektémákkal vezetett, nagyon elszállt muzsika, utazós basszustémák, gitár és ütős kíséret jellemzik. Az igazi kedvencem az Abyss Hinge 2: The Shrinking Armature című tétel lett a maga 13 percével és nagyon erős fúvós témáival. Bár, ha őszinte vagyok, az egész lemez tetszik, érdekes, játékos, borongós, néhol jazz-es, de valódi művészet szerintem. Amihez közelíteni tudnám az talán a Bohren und der Club of Gore, csak nem annyira sötét és lassú. Más most nem jut eszembe róluk. Jók!

www.myspace.com/kayodot

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.