KEN Mode – Venerable

(2011, Profound Lore)

 

PrintIsmét egy úthengerre akadtam, ezúttal a  kanadai Winnipegből. A kanadai trió név és beosztás szerint Jesse Matthewson – ének, gitár, Shane Matthewson – dob, Andrew LaCour – baszus, ének. A zenekar 1999-ben alakult, és bevallom őszintén, én még nem hallottam róluk. A dátumból következik, hogy nem egy debütáló lemezről van szó. Mondjuk, ez le is jön az anyagból, mert nagyon oda van rakva a cucc. Az album 10 tracket tartalmaz. Stílusilag többféle keret közzé lehetne szorítani: mondjuk metal megszólalású noise-rock, de így egyik sem igaz. A hangzás a modern metal lemezeket idézi, a hangulat és a gitár ötletessége, disszonanciája, zajai viszont a noise-rock védjegyeit nyomja az albumra. Talán így pontosítható. Szóval mindkettő együtt, de egyik sem öli meg a másikat, sőt, inkább erősítik is egymást a hatások. Ennek a vegyítésnek köszönhetően félelmetesen jó témák vannak benne!

Csak néhány nótát fogok kiemelni, mert eleve elég erős egyben a Venerable. Az első nóta, Book of Muscle, nekem már nagyon a fent vázolt stílusban dörren meg, a gitár pedig gyűri a jó kis noise-rock hangzást és témákat. Az ötödik, A Wicked Pike-ban olyan gitártekerés és súlyozás van, hogy teljesen befeszültem tőle, a ritmus- és az énekszekció meg rendesen keresztbe is vert. A Flight of the Echo Hawk komótos, dob – basszus kezdésébe, és a gitár zajos szárnyalásába teljesen beleszakadtam. A basszeros jól megtalálja, hogyan vigye tovább a témákat, hogy ne legyen egyhangú a nóta és megfelelő alap legyen a torzított gitárnak.  Ezután van a lemezen egy kis lassulás, olyan KEN Mode-osan zajos nyomasztó módon, majd újra dübörög az úthenger. A következő két nóta is ennek szellemében megy le. Nem könnyű adagolás!

A KEN Mode lemeze nagyon jól ötvözi sok helyen a vastag metal hangzást a noise-rock hagyományaival, csöppentve hozzá egy kis post-hardcore-t. Nagyon lehúzott ez a 10 dal engem, és egyben néha fejbe is vert. Csak úgy, miheztartás végett… Erős megszólalás, erős tradicionalitás a noise-rock felé, erős zúzás. Kemény!

Az új kislemez ezen a linken meghallgatható!

 

http://kenmode.bandcamp.com/