Kill Sadie – Experiments in Expectation

(Dim Mak Records, 2001)

Erre a remek Minneapolisi bandára úgy akadtam rá, hogy nagyon bírom a Seattle-i Minus The Bear lemezeit és különösen méltányolom Erin Tate dobos játékát. Utánanéztem, hogy kikkel zenél(t) még együtt vagy milyen lemezeken hallható, és így dobta ki a gép a csóka első jelentős zenekarát, a Kill Sadie-t, akik a Dischord Records körül csoportosuló bandák útját járva serénykedtek az ezredforduló táján (azaz fennállásuk 4 éve alatt szakadatlanul turnéztak, számaikat pedig hc alapokról indulva úgy kicsavarták, ahogy csak bírták).

A Kill Sadie mindössze egy nagylemezt hagyott maga után és azt is csak szétszéledésük évében sikerült kihozniuk, de ez már mindegy is annak fényében, hogy hozzám csak tavaly jutott el. Bélyegzik őket a neten matek-core-nak, post-hc-nak, emo-core-nak, de az biztos, hogy számomra ez az elmúlt néhány év egyik legjobb indie lemeze. A June of ’44-t gyakran megidéző Experiments in Expectation-ön ott van minden, amitől igazán fekszik nekem a ’90-es évek indie rock áradata: féktelen ordibálás, kitekert dalstruktúrák, átvezető jellegű borongós gitárprüntyögések és fájdalmas hc balladák olyan gitárhangzással, hogy leszedi a fejemet. Némi elektronikát is megpróbáltak beleerőltetni a számokba, de itt sem passzol igazán. Egyedül a The Laugh Track for Contemporary Music c. szám ipari csattogásai adnak még nagyobb lendületet a zenekarnak, de egyébként semmi pluszt nem hordoznak (ugyanúgy, ahogy a Minus The Bear sem lenne kevesebb nélküle).

A nagyszerű ívű lemez mindvégig megtartja az egyensúlyt a robbanékony szeletelések és a kényelmes hömpölygések között és olyan gyöngyszemeket tartogat a magamfajta gitárzene rajongóknak, mint az Erf (The Place You Live) vagy a The Cocktail Party Effect. Ha más nem, már ezért a két számért érdemes próbát tenni a Kill Sadie-vel, de nyugodtan menjen csak elejétől végéig, mert ez egy kegyetlen jó lemez!