Kong – What It Seems Is What You Get

(Kongenial/Suburban, 2009)

Hatalmas lelkesedés lett úrrá rajtam, amikor megtudtam, hogy 10 év után az egyik kedvenc holland zenekarom új lemezzel jelentkezett.

A Kong egy 1988-ban alakult csapat, ami már akkor hangzásának különlegességével kitűnt a mezőnyből. Az igazi kongos hangzást mégis úgy 1994 körül találták meg. Ez idő tájt Budapesten is felléptek, természetesen akkor a Másféllel. Adtak is egy nagyszerű psychedelic-rock-metal koncertet quadro felállásban a Tilos az Á-ban. Hihetetlen élmény és hatalmas újdonság volt az egész koncert és a zenekar megszólása. Be is gyűjtöttük utána gyorsan az addig megjelent nagylemezeiket. Nem is metal, nem is rock, nem is elektronikus zene, hanem ezek együttese, instrumentálisan, lendületesen és elszállósan. Aztán ’99-ben megjelent a Freak Control és hosszú csend.

Amennyiben követtük a zenekart, márpedig követtük, tudjuk hogy a Kong Mark Drillich basszusgitáros, elektronikus hangszerelő zenekara maradt. Az elmúlt húsz évben megélt a csapat néhány tagcserét, ami főleg a 90-es évek második felét érintette. Kivéve Dirk de Vries gitárost – ő több lemezen is játszott -, aki az új anyagon ugyan nem gitározik, de mint producer jelen van.

Igazság szerint hét év után ismét egy teljesen új zenekart rakott össze Drillich. A dobos poszton Mandy Hopman, gitárosként Tijs Keverkamp és David Kox, basszuson pedig maga a Kong vezére.

A lényegre térve. Ott folytatta, ahol korábbi társaival abbahagyták, de mégis valamivel másabb. Tizenkét tökéletes instrumentális lebegős, ugyanakkor tempós – számomra – pszihedelikus rock zene. A basszus és az elektronika hangzásai nem sokat változtak, viszont a gitárok mintha sokkal vastagabban és erőteljesebben szólnának, és ezáltal az egész lemez sokkal energikusabb. Rendesen lehet rá bólogatni. Számomra a teljes lemez hangulata pozitív és friss. Pedig ugyanazt a kongos zenefolyamot hallgatom 2009-ben, mint 10 évvel ezelőtt. Azon is gondolkodtam, hogy talán mintha a ’90-es évek zenei kísérletezgetései ezen a lemezen értek volna be. Nagyon egyben van. Ajánlom mindenkinek! Aki szerette a régi Másfélt, annak meg kötelező!

www.kong.nl

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.