Leaders of Men – 1.18.11, High Noon Saloon, Madison WI

Nagyon úgy néz ki, hogy a Joy Division kifogyhatatlan témát ad nekem… Nem meglepő, ha egy indie, metal vagy akár egy noise zenekarra is hatással van.

A Leaders of Men egy Joy Division tribute zenekar, de a név a The United Sons of Toil tagjait takarja, kiegészülve Chris Vance énekessel. Róluk már korábban írtam egy lemezbemutatót, ott noise-rockjukkal teljesen meggyőztek. Az év elején rögzített 18 számos koncert egy válogatás a Joy Division életműből. Eddig ugye semmi különbség nem lenne a Peter Hook féle koncerttől (amelyre szintén kitértünk korábban), kivéve, hogy alapító tag nincs a zenekarban.

Azért ez a koncert mégis más! A hangzás nem a kihegyezett, jó megszólalás irányába megy, valószínűleg azért, mert nem szándékosan lemezfelvételnek készült, hanem egy kis klubkoncert felvétele. Nagyon bejön benne, hogy gitárhangzás valamelyest eltér az eredeti számokétól, és néha kifejezetten zajos (pl: Colony), szaggatós, bár nem mondanám erre sem, hogy feldolgozták a gitárhangzásokat. Az ének jobban tetszik, mint Peter Hook-é, de azért Ian Curtis itt is hiányzik. Az élő felvétel lüktetését, energiáját nekem nagyon visszahozta a csapat koncertanyaga. Azt mondhatom, a számok sorrendje, megszólalása is tetszik. Nem tudnék nagyon rosszat kiemelni közülük, mert valahogy rendben van az egész a hibái ellenére is. Persze nem szabad elfelejteni, hogy ez egy létező zenekar tisztelgése a példaképek előtt, és semmi több!

Szóval hallgassatok bele, mert kifejezetten élvezhető, ha az eredeti helyett mást is szeretnétek hallani.

Az elhangzó dalok: No Love Lost, Wilderness, Walked in Line, A Means to an End, Shadowplay, The Kill, Colony, Disorder, New Dawn Fades, Dead Souls, Day of the Lords, The Ice Age, She’s Lost Control, Sounds of Music, Interzone, Warsaw, Excercise One, Transmission.