Lento – Icon

(2011, Denovali Records)

Az olasz Lento-t Emanuela Massa – basszus, Frederico Collela – dob/sampler, Lorenzo Stecconi – gitár, Donato Loia – gitár, Guiseppe Caputo – gitár ötös fogat alkotja. A zenekar Rómában működik 2004 óta és az Icon a második nagylemezük.

Az lemezt nyitó szám alatt azt gondoltam, hogy valami dark, gothic zene bevezetőjét hallgatom, de persze nem: a korábban a Heirs-ről írt ismertetőben írt vonalon mozog a lemez. No, de azért mégsem! Van három kakukktojás ambientes, sampleres szám: a nyitó Then, a hatodik Throne, és a záró Addmission. A többi súlyos, három gitárra, dobra, „zajra” megküldött tétel, ének nélkül. Természetesen most is – hogy unalmas legyen, amit írok – a Neurosis, korai Swans, Dirge vonal megszólalásán van a főszerep. Legalábbis ahhoz köthető, de engem nem zavart, mert valahogy azért mégiscsak máshogy szólalnak meg azok a gitárok. Talán kicsit a trash-metal felé húz (bocs!), de nagyon jól ellensúlyoznak a zajos, sludge gitárrészek és a sampler zajai. A névvel ellentétben nem egy lassú, vontatott előadás jellemzi a Lento-t, de nem is a gyorsaság kaszálja el a hallgatót, az is biztos. A játékidő 40 perc körüli, de a sulykolás befogadásához megfelelő lazításként szolgál a már említett három közjáték-track.

Áttörő eredetiséget nem érzek az Icon-ban, meg valami többet (mint mondjuk a Heirs-ben), de azért szétkapják a fejedet, az tuti!

www.myspace.com/lento