Les Claypool / 2010. március 16. Flex, Bécs

_MG_5094

A Duna-csatorna menti Flex 200%-on, a bejárat előtt a kívül rekedtek szép summát ajánlhattak a jegyért, ha mégsem lenne kedvünk bemenni. Volt. Belépve az ajtón ismerős káromkodásokat hallottunk, a koncert során bebizonyosodott, hogy sok magyar érdeklődik a produkció iránt.

_MG_5137

Mindenki türelmesen sörözget, amiből mi is kérünk, és ahogy szánkhoz emeljük a poharat felcsendül az első taktus. A falnál állunk a színpadot látni sem lehet az emberektől, bár gombostűt sem lehet leejteni a tömeg mégis békésen enged minket előre. A színpadra tekintve csak a zenészek sziluettjét lehetett látni, minden lámpa hátulról világította meg a fellépőket, ezzel is fokozva a bizarr megjelenést és erősítve Claypool szürreális figuráját.

_MG_5100

Leslie doktor Jekyll-nek öltözött(+ kerek szemüveg és kecskeszakáll), a több zenész egyen-maszkban és fehér ing, csokornyakkendő szerkóban szolgáltatta az alapokat. Egy dobos, a rendszeres partner: az őrült marimbás és egy csellista kísérte a főnököt a turnén. A hangosítás kiváló volt, ez köszönhető a saját hangmérnöknek, illetve a klub technikai felszereltségének – dinamikusan és tisztán szólt. A színpad előtt sem volt túl hangos és a nézőtér végén is sikerült ezt a hangképet  fenntartani.

_MG_5146

_MG_5202

A háttérben az új album (Of Fungi and Foe) borítója volt végig kivetítve és a program gerincét is Claypool szólólemezei adták, de visszatekintett eddigi munkáira is 1-2 Holy Mackarel, Sausage, Frog Brigade és Primus nóta felelevenítésével. A számok nagyrészt megtartották az albumokról ismert szerkezetüket, de sok improvizatív elem is bekerült a programba és a mester felvonultatta fura hangszereit is: játszott elektromos nagybőgőn, basszusgitáron, basszus-bendzsón és basszus-steel gitáron is, valamint egy különleges kasza-szerű képződményen, a whamolán, amelyen egy húr van és nagyszerűen alkalmas kőkemény (drum and bass felé kacsingató) groove-ok előállítására.

_MG_5196

A koncertprogramot megszakította egy hosszabb improvizatív blokk is, ahol a dob és a marimba is főszerephez jutott, majd a ráadásban Claypool egy szál magában előadta a Primus American Life című számának unplugged átiratát. A koncert csúcspontját a klasszikus Riddles Are Abound Tonigtht jelentette, ahol a közönség egy emberként skandálta a refrént, hogy “a ó jeee”. Nagyon sajnáltam, hogy a színpad mérete miatt sem volt lehetőség élőben megtekinteni a Les védjegyévé vált nagyon hülye lépegetős-gitározós mozgását, amivel beleférne bármelyik Monty Python jelenetbe (pl. a Ministry of Silly Walks-ba).

A bő másfél órás előadás után egyre biztosabbnak látszik, hogy ami Tom Waits egy cirkuszban, az Claypool egy freak-showban: porondmester und konferanszié.
Grüssgott!

_MG_5220

Elhangzott számok
– Up on the Roof (The Les Claypool Frog Brigade: Purple Onion)
– Rumble of the Diesel (Les Claypool: Of Whales and Woe)
– Amanitas (Les Claypool: Of Fungi and Foe)
– Red State Girl (Les Claypool: Of Fungi and Foe)
– Calling Kyle (Les Claypool and The Holy Mackarel: Highball with the Devil )
– Precipitation (Les Claypool and The Holy Mackarel: Highball with the Devil)
– dob+ütős+basszus jammelés
– Booneville Stomp (Les Claypool: Of Fungi and Foe)
– Cosmic Highway (The Les Claypool Frog Brigade: Purple Onion)
– Riddles Are Abound Tonight (Sausage: Riddles Are Abound Tonight)
– American Life – unplugged (Primus: Sailing the Seas of Cheese)
– Whamola (The Les Claypool Frog Brigade: Purple Onion)

 

Szöveg: Emi + gonczo

Kép: gonczo

Setlistért köszi: papagei cri cri

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.