Miroist – The Pledge

(2012)

Hétfő reggel van. Tegnap bandcamp-en vadászgattam és belebotlottam a Miroist debütáló EP-jébe. Letöltöttem, belehallgattam röviden, majd átraktam az mp3 lejátszómra. Munkába menet pont jó lesz, gondoltam, mert az első fülelésre a hatások egyből beugrottak, az ilyeneket általában csak egyszer tudom meghallgatni. Gondoltam tegnap!

Szóval erős hétfő reggeli kezdés lett a lemez közel 20 perce. A zenekarról nem sok infót találtam, 2011-ben alakult Londonban és egy név képezi: Chris J Lees. Gyanítom, ő az egyik elkövető, hacsak nem minden hangszeren ő játszik. Körülbelül ennyi, amit tudok róluk.  (A Miroist vezetőjétől kapott email alapján Chriss J Lee “csak”  a dizájnt tervezte a borítókhoz. Az alkotó továbbra is homályban marad, Ő egyedül csinálta a teljes lemez anyagot! Respect!)

Akkor a stílusbelövés: Meshuggah. Finomítok azért egy kicsit: az új-keletű stílus meghatározások szerint djent, de nem akarok ennyire szigorú lenni. Már csak azért sem, mert van azért ebben a 3 számban érdekesség rendesen. A fő témák sokszor emlékeztetnek a nevezett svéd alapzenekarra, de ami alatta és a váltások után történik, az engem teljesen lebilincselt. A gitározás nagyrészt sludge / pszichedélia / keverék, megfűszerezve némi billentyűszőnyeggel, dallammal. A lényeg pedig, hogy nincs benne ének, ami nekem nem is hiányzott egyáltalán, mert a zene így sokkal jobban elkapott. Királyul össze van húzva a djent-psychedelic-post-rock-sludge cucc, úgy ahogy én szeretem!

Természetesen ide rakom a bandcamp linket, mert rohadt jó. Ja, és már harmadjára hallgatom!

http://miroist.bandcamp.com/album/the-pledge