New York-i avantgárd Szegeden: Kayo Dot, Tartar Lamb 2, Jeremiah Cymerman

Az End Hits bemutatja:

New York-i avantgárd Szegeden!

2011. február 1-én 8 fős művészcsoport érkezik New Yorkból a szegedi Garaboncziás színpadára, turnéjuk egyetlen Magyarországi állomására. A zenészek 3 különböző felállásban mutatják be produkcióikat, melynek magját a KAYO DOT zenekar koncertje képezi. A felvezetést a TARTAR LAMB 2 formáció, valamint JEREMIAH CYMERMAN szóló előadása biztosítja.

A KAYO DOT Brooklyn-i avant-rock csapat Toby Driver vezetésével, aki olyan – napjaink kortárs zenéjét meghatározó – előadókkal dolgozott már együtt, mint John Zorn (pl. Masada), Trey Spruance (Secret Chiefs 3, Mr. Bungle), G. Stuart Dahlquist (Burning Witch, ASVA) vagy Randall Dunn (Sunn0)), Master Musicians of Bukkake). A zenekar sötét, csüggedt hangulatú, hallucinogén zenéje a doomban, goth-rockban, progresszív rockban, valamint a new age-ben gyökerezik, és ezeket ötvözi a modern klasszikus zene és a világhírű New York-i downtown avant-jazz elemeivel, létrehozva ezáltal saját, teljesen egyéni hangzású, összetett, rendkívül részletesen megkomponált, stílusokon felül álló szerzeményeit. A hagyományos rock hangszerek mellett fúvósok, hegedű, billentyűk és különféle effektek is a hangszerelés része. Legutóbbi lemezük Coyote néven jelent meg a Hydra Head kiadó (az Isis énekes-gitárosának, Aaron Turnernek saját labelje) gondozásában, de adtak már ki lemezt a Tzadiknál (John Zorn kiadója), a Robotic Empire-nél és a Holy Roar Records-nál is. Több lemezüket is jelölték „Az évtized legjobb lemezei” elnevezésű listán, legutóbb pedig a neves amerikai rock újság, a Rock-A-Rolla címlapján szerepelt a zenekar. A Kayo Dot legutóbbi lemezéről itt olvasható kritika.

http://www.myspace.com/kayodot

A Tartal Lamb eredetileg Toby Driver és Kayo Dot-beli zenésztársa, Mia Matsumiya hegedűs duója, a TARTAR LAMB 2 pedig ennek továbbfejlesztett változata, Jeremiah Cymerman-nel kiegészülve trióvá. Absztrakt minimalista zene gitárra, hegedűre és klarinétra. Fontos azonban megjegyezni, hogy az említett hölgy, Mia, ezúttal nem vesz részt az európai turnén, helyettesíteni fogják.

http://www.myspace.com/tartarlamb

JEREMIAH CYMERMAN (szintén Tzadik Records) Brooklyn-i zeneszerző és klarinétos, 25-30 perces zajos, kísérleti szerzeményét mutatja be. A turné előtt az improv.hu készített vele interjút, melyben bemutatkozik és beszél a várható előadásokról is. Angolul itt, magyarul pedig itt olvasható.

http://www.myspace.com/jeremiahcymerman

http://www.jeremiahcymerman.com/

Aki tehát – zenei értelemben – kellőképpen nyitott és kíváncsi természetű, feltétlenül jöjjön el eme különleges eseményre, de készüljön fel, hogy nem egyszerű(en) zenéről van szó! Mi megmondtuk előre…

2011. február 1. 21:00

Garaboncziás, Szeged

Belépő: 1000 HUF

Facebookon: http://www.facebook.com/index.php?lh=91fe279ceb0a56492135e64154776ccc&eu=bPzKUEHukdmCASx6vt7ayg#!/event.php?eid=178130982226516

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.