OBITS (USA/Sub Pop), Imperial Spies, Tiffani koncert

Az End Hits és a Betonkeverő ajánlásával:

2010. október 21. csütörtök 20:00

Garaboncziás, Szeged

Be: 800 Ft

Az OBITS 2006-ban alakult rockzenekar New York Brooklyn negyedében, melynek zenészei egytől egyig mind igazi indie rock veteránok. A gitáros Sohrab Habibion az Edsel-t, a dobos Scott Gursky a Shortstack-et erősítette, ám a mozgatórugó, és aki köré a zenekar épül, kétségtelenül a gitáros, énekes, zenekarvezető Rick Froberg.

Az említett úriember a 80as évek végétől jelentős hatást gyakorolt az amerikai indie undergound színtér egészére és egyértelműen meghatározta annak alakulását, köszönhetően korábbi, sokat emlegetett, nagy hatású zenekarainak: a Pitchfork szárnybontogatásai után az azóta legendássá vált Drive Like Jehu gitáros-énekese volt és lényegében manapság nincs olyan post-hardcore zenekar, aki ne említené ihletőjeként őket. Ám ez nem minden, az évezred végén megalapította a punk rock szubkultúra körében nagy hírnévnek és tiszteletnek örvendő Hot Snakes-t, ahol egy lépéssel közelebb került ahhoz a rock’n’roll hangzáshoz, melyet végül most az Obits-szal tökéletesített.

Froberg egyértelműen legdallamosabb zenéjéről van tehát szó, amely kevésbé mániákus és beteg, mint korábbi alkotásai. Az Obits zenéjében a látszólag felelőtlen lazaság ötvöződik vagánysággal és intelligens dalszerkezettel, hangzásvilága pedig a rock’n’roll-é (Pine On), melyben egyaránt helyet kapnak surf-ös (Widow of My Dreams), rockabilly (Two-Headed Coin) és klasszikus 70es évek rockzenéjét (Back and Forth) idéző elemek is a két gitáros már-már párbajszerű játékának és a hátteret biztosító ritmusszekciónak köszönhetően. Tökéletes zene bringázáshoz, motorozáshoz, deszkázáshoz vagy éppen autózáshoz, tempójának köszönhetően megfelelő aláfestőt biztosít bármilyen road movie-beli utazáshoz.

És hogy fokozzuk az érdeklődést, mindezt a Seattle-i illetőségű Sub Pop független kiadó karolta fel, és adta ki a csapat I Blame You című lemezét tavaly. Az Obits tehát egy olyan istálló része, amelyet a 80as – 90es években a grunge szinonimájaként emlegettek, és a rocktörténettel foglalkozó könyvek külön fejezetet szentelnek neki, filmek készülnek róla (pl. Hype!) és ahonnan egykor nem kisebb nevek indultak útjukra, mint a Nirvana, a Soundgarden vagy a Mudhoney, hogy csak a legismertebbeket soroljuk.

Az említett nagylemezét bemutató turnéján az Obits sorra veszi Európa nagyobb városait és nevesebb klubjait, majd egyszer csak megáll Szegeden. Hoppá, egy kihagyhatatlan lehetőség a szegedi közönség számára, hogy autentikus rock’n’roll-t halljon és legendákat nézzen meg élőben! Kell-e ennél több?

Igen, rádobunk még egy lapáttal: az est vendégei a 2 éves szünet után visszatérő zseniális TIFFANI, a helyi rém, akik garage hangzású zajrockjukkal teljesen páratlanok az egész országban, valamint bemutatkozik a Garaboncziás színpadán a már kipróbált muzsikusokból álló agyas post-punkot játszó IMPERIAL SPIES, akik éppen a Frobergi iskola tanulói is lehetnének.

A koncerteket követően pedig a Rádió Mi Undorgrund csapata válogatott indie rock szettel biztosítja a remek talpalávalót hajnalig.

Kéretik, mindenki vegyen ki szabadságot péntekre, ez az este különleges alkalomnak ígérkezik!

Ismerkedés: http://www.myspace.com/obitsband

Hivatalos videó: http://www.youtube.com/watch?v=gnq2Dm-BBW4&feature=player_embedded

Élő videó: http://www.youtube.com/watch?v=xO9vG8CdP34&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=1M97O5MS-Oc&feature=player_embedded

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.