Qui – Love’s Miracle

(Ipecac, 2007)

Gyanítom, hogy sohasem jut hozzám el ez a lemez, ha nem az az énekes, aki és nem az a kiadó, amelyik.

Szóval az énekes poszton David Yow (ex-Scracth Acid, the Jesus Lizard), a kiadó pedig az Ipecac, amelynek a feje Mike Patton (Faith No More, Tomahawk, Fantomas stb.). Utóbbitól megszokhattuk, hogy érdekes és „beteg” dolgokat is egyaránt szívesen kiad. Előbbi pedig alapjában véve sosem volt „egészséges”. Ugyebár a Scratcth Acid és a the Jesus Lizard között elemgyógyintézetbe kényszerült. Lám mi lett a kezelés után! Azt nem tudom, hogy a Qui-be való beszállás előtt merre kezeltette magát, már ha kezeltette, de megint odarakja magát.

A Qui 2000-ben alakult duó formációban. Paul Christensen dob, vokál és Matt Gronk gitáros, vokalista hozták életre Los Angeles-ben. Debütáló lemezük 2001-ben sikeresen meg is jelent, minimális visszhangra találva. A második nekifutás 2003-ig váratott magára, majd 2006-ban bevették a mániákust David Yow személyében az énekesi posztra. Röviden ennyi ennek az őrületnek a története.

Van a lemezen hat szám, ahol David barátunk két „kis barátjával” a melankóliától az őrületen keresztül mindent megmutat magából. Elvégre egy Jesus Lizard miatti űrbe csak bele kellet valamit üvölteni! Továbbá még három tétel hasonló eredménnyel, David Yow nélkül.

A lemez hallgatása közben ezeket írtam le magamnak. Egyszerű gitár téma, de hatásos. Gitár, gerjedés, zajos, mint a JL-ban. Dob kezdés, hatásos, énekes megőrül…

Nem hiszem, hogy a Qui lemeze lesz akkora kedvencem, mint Yow előző bandája, de szeretem a saját útján járó zenekarokat. Igaz, nem ők találták fel a spanyolviaszt! (Hanem a Jesus Lizard, Big Black és társaik.) Azért a kilencedik szám végén hátradőlhetünk, hogy ilyen albumot sem mindig hallhatunk…

www.myspace.com/qui

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.