Repetitor (Belgrád, SRB), Umreti Fit (Szeged) koncert 2015.03.23. Live Music Club, Szeged

Kevesen vannak szerintem, akik hétfő este megindulnak két koncertért Budapestről Szegedre. Na, négyen megtették! Az utazó közönség: Z., a Balkán mániás, aki nem ismerte a többi három utazót korábban,  Á., aki Vajdaságból, Kanizsáról költözött Budapestre, V., aki korábban Szegeden tanult, de most Pesten él és K., aki gyulaiként Szegeden élt, majd Pestre  költözött. Z. senkit sem ismert, a másik három meg valahonnan egymást mégis csak igen. Gyors szervezés után Á. autójával 1,5 óra  után Szegeden landolt a négyes. Érdekeseket dumáltak, pálinkáról, bombázásról, punkról, Balkánról. Öt perc után Szegeden V. és K. megbeszélte, hogy nyugdíjasként újra Szeged, és mindennek örültek, ami emlék volt. Z. és Á. akik korábban Szegeden nem igazán jártak, rácsodálkoztak sok mindenre. A 600 Ft-os menüre a Tündérkonyhán, az újszegedi régi Tóth kocsma helyén a Rioban a 390 Ft-os Tuborgra, a Tiszára, majd mind a négyen a rácsodálkoztak az este fellépőire. Na, ennyivel összefoglalható is lenne a hétfő este. De nem!

A koncert helyszínén megjelentek a  „szegedi fejek”, akik egy részét innen-onnan látásból vagy akár személyesen is ismert K., és akik kiegészültek egész komoly vajdasági különítménnyel is, így szinte biztos volt a hangulat fokozódása. Z. nem ismert senkit, és szinte V. és Á. sem, de aztán kiderült, hogy ők is mégis csak ismernek néhány embert, csak kicsi az a Vajdaság, no meg Szeged is.

Az első banda  az Umreti Fit volt, amely zenekarról mindenki írni akart (ugye Roland és vader?), de eddig nem jött össze. Most pótolják – reméli K.! Baromi energikus koncertet adtak, az énekes srác teljesen megőrült a dalok tolmácsolása közben, na meg a mikrofon állványoktól! Direkt nem írom, hogy ismerték őt, mert V. ismerte korábban, K. nem ismerte, meg a többiek sem, azért a  koncertek végén bemutatkoztak. A szövegek szerbül hangzottak el, ami K.-t zavarta, de ma már nem zavarja, mert a bandcampen fenn vannak angolul is. Fasza, nyers, lendületes, egyszerű hatásos üzenetek. Szóval milyen is volt? Post-punk, noise keverék, a’80-as évek végi legjobb bandák ugrottak be, igaz ők yu-wavenek kategorizálják magukat, amit a négyes is megszavazott nekik. K.-nak az jutott eszébe, hogy Disciplina Kičme (avagy Disciplin A Kitschme), hogy miért, azt nem tudja, de lehet hogy mégis! Kicsit lehetett volna még gépészkedni a hangosításon, de egye fene! Erős odadurrantás egy hétfő esti felvezetéshez, 600-ért meg lemezt venni kötelező volt.

IMG_1172

IMG_1176

Fő csapásként a belgrádi trió, a Repetitor következett, ami miatt a négyes megindult. Z. ismerte, K. direkt nem hallgatott meg, csak egy számot, V. belehallgatott, Á. erről nem nyilatkozott. A ritmusszekciót két hölgy adta, akik félelmetes energiával tolták az alapokat. Kinézet alapján bármelyik egyetemi kollégiumba befértek volna, de amit a hangszerekkel műveltek, az becsületes férfimunka volt! K. mondta is V-nek, hogy a basszeros olyan témákat játszik, amit, ha ők találnának ki, inkább elfelejthetnék (nem azért, mert rossz, csak “nyersen” nem ragadna meg) de a dobbal, meg a gitárral állat. A basszusgitáros lányka tánca Bangles, Babes in Toyland, L7 megnyilvánulás, és baromi aranyos! A cingár gitáros erejét nem kímélve nyomta, jó volt az ének, irgalmatlan sokat hozzátett az energiához, igaz eleinte itt is zavarta őket (ti. a négyest), hogy nem értik a szöveget, majd el is felejtették a nagy bólogatás közben. Az azért megnyugtató volt, hogy vajdasági ismerőseik üvöltötték őket, szóval biztos jók! A zene grunge, stoner, noise rock keverék, sztóneres-szonikjútos-nirvanás hangzás egybemosva. Féktelenül erős, lendületes számok, amik között V., K.,  Á., és Z. szerint is volt néhány új is, nem csak a két korábban megjelent nagylemezről. Tökéletes energikus egy óra, hihetetlen hangulat mind a zenekar, mind a közönség részéről. Ennél erősebb hét kezdésben a V., Á., K., Z.  négyesnek nem igazán volt része mostanában. Koncert után vásárlás, majd utazás vissza Budapestre. Érdekes dumálás a koncertről, zenekarokról, pálinkáról, bombázásról, punkról, Balkánról. Fáradt Pestre-érkezés, energiával feltöltekezve, kivéve Z-t, aki néha útközben bealudt, de becsülettel megitta az előírt egy üveg roséját.

IMG_1273

IMG_1223

IMG_1231

IMG_1219

Hatalmas respekt a közel 90 embernek hétfőn Szegeden, no meg az egyesült szegedi – vajdasági erőknek a hatalmas rockandrollért! Továbbá az Umreti Fit-nek, mert ha sok ilyen este lesz, tényleg fitten halunk meg, a Repetitornak meg hogy mindez miattuk összejött és hoztak egy erős színt a hétfői szürkeségbe!

https://umretifit.bandcamp.com/

https://repetitor.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/repetitorbgd

Köszönet a fotókért Huszty Zolinak!

Ez a koncert máshol volt!