Saaad – Insiden Split (2013)

coverNem olyan régen már értekeztem egy rövidet a francia Saaad korábbi lemezéről. Romain Barbot és Greg Buffler újra összepattintott egy közel 50 perces anyagot. Korábban is szerettem az ambient zenék utaztatását, de valahogy az elmúlt években a háttérbe szorult nálam ez a stílus. A Saaad ezt a műélvezetet adta nekem vissza már korábban is, ezért lecsaptam a most közzé tett anyagra.

Az első tétel a The Channel Ground egy nagy morajlással indul, hogy a közepére elcsendesedjen, majd egyre lágyulva elfolyjon valahová a végtelenbe. Analóg szintetizátorok lágy zúgása és suhanása adja az aláfestést, a morajlást, a lebegést. Egyáltalán nem nyomasztó darab, de éteri, elgondolkodtató, felemelő.

 A második Inside egy improvizáció, amely 2012 novemberében lett felvéve. Itt a Saaad tagjai kiegészültek a következő tagokkal: Guillaume Mikolajczyk, Romain De Ferron, Amédée De Murcia (aka Somaticae) és Hugo Saugier.  A zene nagy részét a zajgenerátorok, elektromos cselló, ütősök és egyéb zajok, valamintaz ének adja. Ez is egy 26 perces darab, ami kissé sötétebb tónusú az elsőhöz képest, de még erre sem mondanám, hogy nyomasztó. Inkább a mély lenne a megfelelő kifejezés.

Érdekes, hogy a lemezleírásban azt írták a The Channel Groundról, hogy egy tibeti égi temető szertartás inspirálta. Nekem sokkal inkább az Insideról ugrik ez be. A közepén az ütősök és a hangok számomra a spiritualitás határait súrolták. Nagyszerű 50 perces utazós ambient felvételek.

Természetesen a bandcamp oldalukon letölthető az anyag és kazettán is rendelhető!

http://saaad.bandcamp.com/album/sa-ad-insiden-split

Nagyon ajánlom!