Scott Kelly and The Road Home – 2014. 02.23. A38, Budapest

scott-4 Nem hiszem, hogy a Neurosis frontemberének neve ne lenne ismerős azoknak, akik minket olvasnak.  Szerintem azt is sokan tudják, hogy a Neurosis legénysége igencsak aktív, bár az utóbbi időben inkább a saját produkcióik és egyéb projectjeik révén kerültek képbe. Scott Kelly az utóbbi időben pedig a különböző formációival elég sűrűn megfordult Budapesten.

Utoljára tavaly decemberben a Corrections House tagjaként lépett színpadra, hogy rombolják a hallójárataimat. Kár, hogy az anyazenekarnak nem sikerül erre vetődnie, de ezt most hagyjuk!

scott-3Scott Kelly szólóalbumaiban ugyan megvan valahol a Neurosis mélysége, de teljesen más, személyesebb, akusztikus eszközökkel éri el azt az atmoszférát. A Neurosis-ban az erő dominál, ezekben a dalokban pedig a melankólia,  dallam és egyfajta folkos beütés. Az utolsó nagylemezének – The Forgiven Ghost in Me – felvételein közreműködött az amerikai kultbanda fele. Így Josh Graham, Jason Roader és Noah Landis. Utóbbi a mostani európai turnén is képviselteti magát, továbbá kiegészültek Greg Dale-el, a The Night Falls gitárosával, aki szintén részt vett a lemez elkészítésében. Ebben a trió felállásban lépett az A38 színpadára vasárnap este a Scott Kelly and the Road Home. A koncert teljesen átfogta a három akusztikus jellegű szólólemez felvételeit. A koncert két részből állt, ami engem meg is lepett. Kétszer 40 perce sűrítve a frontember legfontosabb dalait.

Greg Dale gitározása erősítette Kelly akkordmeneteit, a hangulatosabb dallamok is az ő kezei közül jöttek. Noah Landis billentyűn, ami nekem egy kis midi billentyűnek tűnt (aztán lehet, tévedek) és gitárokon működött közre. Az elszállósabb, erősebb részeket ő támogatta, torzította és tartotta ki a koncert mind két felvonásában. A koncerten olyan fontos dalok hangzottak el, mint a Figures, a Remember Me, In My World, illetve a The Forgiven Ghost in Me, In Blood az utolsó lemezéről, ami élőben sokkal erősebb volt, mint felvételen. Engem egyébként az egész koncert sokkal jobban megfogott, mint amikor otthon hallgatom ezeket a dalokat. Valahogy nagyon működött az egész mögötti zeneiség és hangulat. Lehetséges, hogy azért is, mert Landis a zajaival adott egy kicsivel több ködöt az egészhez. Kapott dicséretet a közönség, Budapest, a jelenlévők pedig kaptak egy borongós, kézzel fogható, hét lezárós, nagyon személyes koncertet, amit kár lett volna kihagyni. Mi is írjak még?

scott-10

Persze, a közönség száma megint alulmúlta a várakozásaimat, ami igen szomorú! Sajnálhatjátok…

http://www.weburnthroughthenight.com/

Ide rakom a The Night Falls facebook profilját, érdemes belehallgatni: https://www.facebook.com/thenightfalls.sf

A képeket Simicz Ferenc készítette! Köszönjük!