Seven That Spells – Future Retro Spasm

(2010, Beta-lactam Ring Records)

Ismét kalandozásokba kezdtem az internet világában. Szerencsére újra valami izgalmasra találtam, aminek a hallgatása közben képzeletbeli belső futballstadionom közönsége örömhullámzásban kísérte a meghallgatott lemez közel ötven percét. Most tessék a végére menni az írásnak és bekapcsolni a videók valamelyikét!

A Seven That Spells a horvát fővárosban, Zágrábban alakult 2003-ben, Niko Potočnjak gitáros-énekes zenekaraként (utóbbit, ti. az éneklést egyébként nem igazán műveli). Azért kell őt kiemelni, mert minden egyes lemezen változik a vele együtt játszók névsora. Az első, The Blowout című lemezük 2004-ben jelent meg, abszolút a hetvenes évek pszichedelikus rockzenéinek hangzására építve, szerintem ötlettelen basszustémákkal, de jó dobalappal és eszméletlen tekerős, ötletes gitározással. Ezt a lemezt a gitártémák vitték a vállukon, mert egyéb kiemelendő szinte nem volt benne. Ezt követően nagyon sok zenésszel dolgozott együtt a zenekar, míg a kétezres évek derekára hangsúlyosan elkezdődött egy váltás, és a fejlődési folyamat jó útra vitte a zenekar alapítót.

2008-ban Japán turné, ahol az Acid Mothers Temple fő tagjával, Kawabata Makoto-val is együtt játszanak, és egyéb fontos fellépésekre is sor kerül (így pl. a Roadburn Fesztiválon), illetve tagcserékre, tagcserékre, tagcserékre… Erre az időszakra már nagyon más zenét játszanak a fiúk. No, de milyet?

A szóban forgó Future Retro Spasm lemezről, szerintem elég feltennem egy kérdést. Szeretted a Másfél Kínai Nátha című lemezét? Amennyiben a válasz igen, akkor ezt is fogod. Ezt a lemezt négyen vették fel: a trió tagjai kiegészültek Lovro Zlopasa szaxofonossal, aki nagyon őrült – leginkább a jazz felé hajló – témákat fúj. A ritmusszekció és Potočjak gitározása pedig eszméletlenül jó, 100% pszichedelikus rock, ahogy annak a XXI. században szólnia kell. Ez is azok közé a lemezek közé tarozik, aminek nincs unalmas pillanata, akkor utaztat, amikor kell, húz, reptet, vezet. Nem is írok róluk semmi többet, mert hallgatni kell.  Mindenképpen felrakok tőlük különböző videókat, és nézzétek, hallgassátok meg!

Még annyit, hogy idén két lemezt is megjelentettek, amelyek korábbi felvételek kiadása, ezek a bandcamp oldalon meghallgathatók. A zenekar élőben trióként játszik, aminek a felállása: Stanislav Muskinja – dob, Jeremy White – basszusgitár és Niko Potočjak – gitár.

www.7thatspells.com

http://seventhatspells.bandcamp.com/album/future-retro-spasm