Solar Flare & Rorcal – Split LP

(2012, Domino Media Agency)

Ismét egy „nem egyszerű” anyag landolt a postaládánkban a Domino Media Agency-től Svájcból, amelyen két svájci illetőségű csapat találkozásáról van szó.
A Solar Flare a genfi Impure Wilhelmina egyik oldalprojektje, ami lehet nem is igazán csapat, de nem találtam infókat róla / róluk, ezért nem vagyok benne biztos, hogy helyes meghatározás a csapat kifejezés. Le kell, hogy szögezzem, a projektnek semmi köze az eredeti zenekarukhoz. Egyébként őket sem ismertem eddig, de most az írás előtt utánuk néztem, és azt mondhatom, elég jó kis banda.
Visszatérve az eredeti témához: a Solar Flare egy kísérlet, amely számomra egy ötlettanulmánynak tűnik. Legalábbis a lemez 5 elhangzó tételéből ez jön át. Nagyon lassú drone hatású gyűjtemény, torzított, lassú effektezett basszussal és gitárokkal. Nekem leginkább az első Outaspace tetszett a szövegalámondásával és minimalista, egyszerű gitártémájával, illetve a Meditation, amelynek a csendessége és az egyszerűsége volt, ami megfogott. Néha szinte minimál gitáros ambientnek tűntek. A többi track torzított gitárjaihoz hasonlót már hallottam, és nem is igazán kapott el.
Kicsit féltem a végétől, hogy unalomba csap át, de a hatodik számban – a maga közel 21 percével – nagyon oda tették magukat a zenészek. Köszönhetően természetesen a Rorcal-nak, ami egyébként élőben nagyon nagy hatást gyakorolt rám tavalyi pesti koncertjükön (erről itt írtunk). Nem viccelnek, félelmetesen mély, sötét tónusú zenét játszanak, és kiegészülve a Solar Flare-el erre rá is pakoltak még. Gyanítom, hogy a lassú részek fő témája a Solar Flare munkája, míg a sötétből előjövő, nehéz, lassú, majd gitárviharrá alakuló nyomás pedig a Rorcal-os srácoké.
A 21 perc darabokra osztható, de mégis összekapcsolódik. Zajos kezdéssel, az énekes pokoli sikolyaival, a gitárok zaj-orkánjával keveredve olyan, mintha egy külön hanggenerátor lenne a pokol legmélyebb bugyrából elhalóan feltörve. Nem értem a szövegeket, de nem is érdekel, mert valami teljesen mást képvisel, mint a hagyományos énektémák. Utána belassul az egész, hogy a Rorcal pokla újra lesújtson ránk, ami drone, black metal, experimental elegyébe kevert hallgatás közben. Pontosan nem is tudom megfogalmazni mi ez… Az utolsó néhány perc a nyugalom felé terelt, és bizony van is mitől lenyugodni!
Összességében számomra elég lett volna csak az utolsó szám, mert abban minden benne van. Mondjuk, az élő produkciót nem adja vissza, és nem kavart fel annyira a lemez, de azért ott vannak a szeren így közösen.

Meghallgatható:
http://soundcloud.com/rorcalsolarflare/sets
http://www.myspace.com/doomrorcaldoom
http://www.impurenet.com/