Steve Von Till (USA), Ampere (USA)

(2010. 07. 23. A38)

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ha a Neurosis jött volna egyben, nem töltött volna el karneváli hangulat, de Steve Von Till, a nevezett zenekar énekes/gitárosának koncertjét is nagyon vártam.

Volt némi csúszás a 20 órás kezdéshez képest, ami, mint kiderült, az Ampere késése miatt történt. Bár az amerikai punk-hardcore négyes nem sokat szarozott. Negyedóra alatt felpakoltak, és már nyomták is. A nem egészen húsz perces blokkban, eljátszottak kb. 20 számot, amiből kitalálható, hogy kb. 1 perc alatti, nagyon intenzív és gyors témákból állt a programjuk. Mire elkezdett volna megfogni, vége is lett. Persze láttam már máshol, hogy skatulyázgatták screamo-HC-nak a bandát, meg egyéb dolgoknak, nekem sima punk-hard-core-nak tűnt, és még tetszett is. Egy dolog zavart, hogy az énekes szinte végig háttal állt a közönségnek. A lényeg: amilyen gyorsan jöttek, mentek is, de örültem, hogy voltak.

http://www.myspace.com/amperepunx

Mivel majdnem úgy volt, hogy az Ampere elmarad, Steve Von Till cucca már a színpadon volt, amit az előzenekar miatt szétszedtek, majd összeraktak újra. Mivel Von Till Harvestman projectjét ismerem, és otthon inkább nagy magányomban szeretem hallgatni, nagyon kíváncsi voltam, hogy élőben mit fog ezekkel a darabokkal az „Öreg” kezdeni. A beállás hamar lement (elkövettem azt a hibát, hogy másnál már olvastam egy beszámolót, ahol azt írták, hogy hosszú volt), majd elkezdődött az első tétel, ahol a basszus effekt megdöglött – ezt gondolta a cikkíró hosszú beállásnak –, így ugrani kellet a következő nótára. Ami a 2008-as A Grave is a Grim Horse lemez egyik dala volt. Majd több Harvestman pszichedélia következett. Az igazság az, hogy kb. a felénél elkezdtem unni, mert nekem az ilyen zene olyan otthoni elszállásra való, nem koncertterembe. Szóval a félelmem beigazolódni látszott, hogy élőben nehezen fogja azt a hangulatot adni, amit én várok és lemezen megkapok. Ez az unalom hullámzott bennem néhányszor a fellépés alatt. Technikailag nem volt problémám vele, csak valahogy nem tudott kellően megérinteni. Szerencsére, ilyenkor bejött a Steve Von Till név alatt jegyzett szólóanyag borongós, folkos dalai közül egy-egy, ami újra felkeltette az érdeklődésemet. A koncert bő egy órája végén sikerült egy erős, zajos, gitárviharos, éneklős számmal megidézni a Neurosis szellemét, ami számomra a fénypont volt, majd szakállas hősünk, megköszönve a figyelmet, távozott.

Tények: kissé unalmas koncert volt, de voltak benne szép villanások. Olyan 65%-ban tetszett, 35%-ban nem. A Harvestman megmarad otthoni élvezetre. Steve erőltethetné kísérő zenészekkel a saját neve alatt jelzett projektet. Továbbra is jó lenne egy Neurosis koncert! Scott-ot pedig megnézzük novemberben.

http://www.myspace.com/heathenpsych

http://www.myspace.com/officialneurosis

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.