Sultan Bathery – Self Titled

(2014, Zibi Records/Slowenly Recording)

SULTAN BATHERY -Self-Titled- LP - coverA legendárium szerint három olasz srác elment Indiába, majd onnan hazatérve zenekart alapítottak. Nem mellesleg a nevüket egy indiai településtől kölcsönözték… és nagy vonalakban ennyi, a többi meg rajta van a hamarosan megjelenő debütáló nagylemezen! Az olasz trió dob, basszus, ének-gitár felállásban játszik, amellyel 2012-ben megjelentettek egy 7” EP-t, az eltelt időszakban koncerteztek, majd elkészítették a nevezett nagylemez anyagát, ami 2014. február végén fog hivatalosan megjelenni.

Az album 12 felvételt tartalmaz, hangzásilag és hangulatilag számomra egyforma dalokkal. A srácok pszichedelikus garázs-popként címkézik a stílusukat.  Nekem inkább a 60-as, 70-es évek zenekarai ugrottak be a stílusukról, olyanok, mint a The Kinks vagy a Mark Bolan vezette T. Rex, illetve a korai punk felé húzó bandák. A megszólalás rendesen tolódik a klasszikus „garázs” felé, de nekem ez egyáltalán nem popzene, inkább a füstös ’70-es évek végi klubok rockzenéjét idézi, némi hippi feelinggel keverve. A lemez teljes ideje alatt jól szórakoztam: egyszerű, de húzós és hangulatos ötletekkel összepakolt lemez ez. Sokszor olyan érzésem volt, mintha egy ’70-es években felvett anyagot hallgatnék. A Dead Leaves, az On the Run, So Blue volt az a három dal, amiben nagyon zavart ez, de a többiben mindig találtam valami érdekességet. Jó, közepes tempójú szerzemények, karcos gitárokkal, jó időutazós énekkel!

Többet nem is tudok írni róla. Akit érdekel az olasz srácok ’70-es évekbe oltott garázs popja (ami szerintem rock), feltétlenül hallgasson bele és rendelje meg a lemezt.

Belehallgatás: http://slovenly.bandcamp.com/album/sultan-bathery-self-titled-lp

https://www.facebook.com/sultanbathery