Suuns and Jerusalem in My Heart – Suuns and Jerusalem in My Heart

(2015, Secretly Canadian)

coverAki ismeri a Suuns-t, gondolhatja azt: „Na ezek megint kanadaiakról írnak….” Pedig véletlen, tényleg!  Az előzőekben a Godspeed You! Black Emperor –ról, most meg megint egy kanadai  banda, a Suuns, és még a város  is egyezik: Quebec. Erre a zenekarra is általában rásütik, hogy elektronika és/vagy post-rock, pedig szerintem nem az, és nem is volt soha önmagában egyik sem, most pedig csináltak kollaborálva egy lemezt, amiről sznintén nem is tudom mi, így elsőre.

A négytagú csapat, harmadik nagylemeze ez a furcsa című album. Ami igazán érdekes, hogy a felvételek 2012. novemberében kerültek rögzítésre és hét nap alatt készültek el vele, majd kevergették egy ideig, hogy 2015-ben megjelenjen. A négyes fogat felvételeibe beszállt Radwan Ghazi Moumneh, aki természetesen korábban besegített a már említett GY!BE-nak is, és számos egyéb  felvételen hangmérnökösködött. A Jerusalem in My Heart név őt takarja. Ugyanakkor a sajtóanyagok szerint ez mégis inkább egy Suuns album. Na, ezt döntse el mindenki saját maga, hogy mennyire az!

A lemez hét szerzeményt tartalmaz, amelyek mindegyike nagyon érdekes lett. Egyfajta experimental rock és elektronikus zene és közel-keleti arab zenei hatások, hangulatok, hangzások keverése, bár az experimentalt inkább ráfogom a darabokra. Még mielőtt elhúzná bárki is a száját, hogy: „Vazzeg, megint egy arabos baszakodás, rock köntösben”, annak mindenképpen hangsúlyozom, hogy nem az! Pontosabban nagyon-nagyon kicsit, de marha izgalmasan összedolgozva, sőt, inkább az elektronika felől van megközelítve az egész lemez. Hogyan? Analóg szintetizátorokkal, dobgépekkel, kütyükkel, amelyek  legtöbbször adják az alapot, a hátteret meg az effektezés, gitárok, ének és hangminták. Egyébként többszöri meghallgatás és belefeledkezés után jön át igazán, hogy mennyire bele van szőve az arabzenei világ érzése. Nagyon sejtelemes, de nem egy populáris, tiszta hangzás, és egyből befogadható világot fest a Sunns and Jerusalem in My Heart.

Én nagyon izgalmasnak találtam, pont az analóg elektronika és a gitárok nem túl tolakodása és azok agyassága  miatt. Szóval, ha van időd, energiád, érdekes kikapcsolódás a teljes lemez!

http://www.secretcityrecords.com/artists/suuns-jimh

https://www.facebook.com/suunsjerusaleminmyheart