Szakállasok borulása – FJODOR koncert Kecskeméten (2011. szeptember 1.)

A zágrábi FJODOR dobosával már évek óta tartjuk a kapcsolatot, de csak most jöttek össze úgy a dolgok, hogy végre elhívhattam őket játszani Magyarországra. A horvát instrumentális pszichedelikus zenekar augusztus elején fennállásának eddigi leghosszabb turnéjába kezdett időtartam és távolság szempontjából egyaránt. Dániából indultak, majd Svédországon átsuhanva Finnországba érkeztek és onnan csorogtak lefelé – rövid oroszországi kitérővel – a szovjet utódállamokon, Lengyelországon, Csehországon és Szlovákián át egészen Kecskemétig.

A Fjodor idén hozta nyilvánosságra második anyagát Riding through the Black Hole címmel, egyelőre kizárólag a neten keresztül (a soundcloud oldalukon teljes egészében meghallgatható), illetve USB-stick (magyarul pendrive) formájában. Megértem, hogy költséges és macerás, mégsem tudok megbarátkozni ezzel a formátummal. Legalább CD-n, vagy ha más nem kazettán kellene nyomniuk, nagyon hiányzik az album kézzelfogható és vizuális része.

fjodor_01

Kecskeméten a Kilele Music Café egy családias, 50 fővel gyakorlatilag teltházat produkáló pinceklub, amely idén nyáron rendesen megkurtította a nyitvatartási idejét, így hosszabb szünet után a Fjodor nyitotta meg az őszi koncertszezont. Kb. 30 néző szaladt össze este fél 9-re, hogy benevezzenek egy zajos utazásra. A koncertet előtti estén összefutottam Létra cimborámmal, aki felvetette, hogy mit szólnék hozzá, ha eljönne pár haverjával előzenekarnak. Én természetesen igent mondtam, így a mit sem sejtő érdeklődők a helyi Klezmatov nevű formáció két tagjának visszafogott kompozícióira kezdhettek bólogatni, amelyek éles-funkis gitáralapokra és klarinétra, valamint kavalra épültek. Sőt, a gyökereket meg nem tagadva Létra még szövegelt is egy különleges sodrású szemelvényt… A spontán csendes örömzenélés annyira megtette hatását, hogy még egy ráadást is kikövetelt a közönség!

fjodor_02

A remek nyitányt követően a Fjodor csapott bele, de rendesen. Jelenleg a dob-basszus-gitár alapfelállást egy szintis-laptopos arc egészíti ki, aki amellett, hogy gerjeszti a hangulatot, savas effektekkel, zajokkal és időnként zseniális minimalista szólamokkal sűríti az elegyet. Egy súlyos, lassú elszállással kezdtek, úgy tűnt, hogy bemelegítenek. A zenekar tagjai szép komótosan tüzelték fel a hangszereiket, hogy aztán a második szám, a Dzinovi hatalmas, folyton visszatérő riffjével kettészeljék a pincét.

fjodor_03

A másfél órás szettet majd szétfeszítette az energia, a zenészek szinte ájulásig hajszolták magukat a forró, levegőtlen helységben. Elképesztő ritmizálással, szó szerint táncba hívó – gyakran széttördelt – ütemekkel, riffelő-röfögő basszussal és fültépő gitárzajokkal idézték meg a ’70-es évek krautrock-ját, mindezt nyakon öntve harsány és fiatalos lendülettel és néha elektronikus tánczenei hatásokkal. Hogy hol volt a határ a megírt és a rögtönzött részek és témák között, azt talán maguk sem tudták, de annyira együtt éltek, lüktettek a zenével, hogy az döbbenetes volt.

fjodor_04

A Fjodor intenzitása lenyűgözte a közönséget: egy idő után arra lettem figyelmes, hogy egyre többen gyűlnek a színpad köré, egészen közel a zenekar tagjaihoz és bólogatva-táncolva leesett állal figyelik, hogy itt most mi a túró történik? Egyértelmű volt, hogy kikövetelik a ráadást a hullafáradt bandától, akik összeszedték minden erejüket és bedobtak még egy 10 perces tételt, amit Létrával közösen zúztak végig, aki kaval kavalkádjával olyat alakított, hogy teljesen megvadította a horvát arcokat.

fjodor_05

A koncert után a közönség több tagja lelkes pendrive és póló vásárlásba kezdett, a Fjodor zaj-felelőse, Adam pedig nyomott egy kötetlen dj-szettet, kedvenc zenéiből válogatva, amelyek hallatán rövidesen a teljes horvát különítmény önfeledt táncra perdült. Ha legközelebb erre járnak, feltétlen csípjétek el őket, mert hatalmas koncertélményt nyújtanak!

fjodor_06

Végezetül, íme egy kis ízelítő, hála Csabának, az egyik lelkes koncertlátogatónak: