That Fucking Tank – A Document of Last Set

coverAmennyiben belehallgat valaki ebbe a lemezbe, azt gondolhatná, hogy egy Egyesült Államokbeli csapatot hallgat. Pedig nem, mivel a srácok angolok. Ezt a furcsa nevű zenekart 2003-ban hozták össze és összesen két tagból áll: Any Abbott gitárosból és James Islip dobosból. A srácokra nagy hatással voltak a következő előadók: Lungfish, Melt Banana, The Fall, Lightning Bolt, Zu, Don Caballero, The Ex és még néhányan. Soroljam még? Szerintem nem kell, bár nekem – akárhányszor hallgatom – egy banda ugrik be, mégpedig a Sabot.

A lemez 10 felvételt tartalmaz. Egyfajta összefoglalása az elmúlt 10 évüknek. Minimális dobszerkó, egy gitár, egy szimpla erősítővel és hajrá. Félelmetesen erős mindegyik szám. Ugyan annyira nem őrült, mint az említett Lightning Bolt, de rendesen közelít hozzá. Talán mivel könnyebben emészthető, ezért ugrott be nekem inkább a Sabot… Igaz, ott basszusgitár küldi a főtémákat. (Nekem azért ebben a duós noise-jazz-punk rock zenélgetésben Chris és Hilary duója a stílusteremtő, bárki bármit is mond, bocs!)

Vissza az angol srácok lemezéhez. Hihetetlen váltások, őrült, néha nagyon egyszerű, de valahogyan mégis nyakatekertnek hangzó témák sorakoznak végig. Szokásosnak mondhatóan egy szerzeményben tíz ötlet. Semmi széteffektezés, csak egyszerű torzítások és tempó, de ezek rendesen kifacsarva. Nagyon izgalmas banda a That Fucking Tank, a maga nosie-rock és a math-rock határán egyensúlyozó, punk lendülettel kevert őrületével. Hallgassátok!

http://www.thatfuckingtank.co.uk/

http://www.youtube.com/watch?v=N9TemvtQ0cQ