The Evens – 2 Songs

(Dischord, 2011)

Keresztapánk ismét hallat magáról! Azt hiszem olvasóinknak felesleges bemutatni Ian MacKaye-t és az ő 2001 óta működő, bensőséges hangulatú családi formációját a The Evens-t. A zenekar egyszerre lelkesítő és filozofikus dalai Ian bariton gitáron prezentált összetéveszthetetlen akkordmeneteire és Amy Farina ötletes-csajos ritmusaira épülnek. Töretlen küldetéstudatuk a kétezres évek közepén / második felében aktív koncertezésben és gyors egymásutánban megjelent két lemezükben mutatkozott meg. A második, a Get Evens talán nem hordozott magában túl sok újat elődjéhez képest, ám mégis erőteljes és komplett anyag lett. Aztán 2008-ban Ian ás Amy egy kisbabával álltak elő egy újabb dalcsokor helyett, és ahogy az várható volt, a gyermekáldás pihenőre kényszerítette zseniális duójukat.

Aztán ahogy cseperedett a csemete, a szülők szíve csak visszahúzott a közös zenéléshez és felébresztették a formációt. Tavaly november végén jött ki a The Evens új kislemeze, a 2 Songs, amely az idén megjelenő harmadik album előhírnöke. A kiadvány a címéből sejthetően két új számot tartalmaz 6 és fél percben.

Az “A” oldalon kapott helyet a Warble Factor, amely egy megnyugtató helyzetjelentés: Ian-ék erejük teljében vannak! Ismét egy megunhatatlan, a Fugazi-barát riff, dinamikus dobalap, és Amy elsöprő éneke. Ez a szám talán az egyik legerősebb dobásuk, Amy részéről biztosan. Patty Smith, Jarboe vagy Lydia Lunch asszonyos dinamikáját és tónusát lazán hozza… na jó, lehet, hogy kicsit elragadtattam magam, de akkor is pazar jó darab! A “B” oldalas Timothy Wright egy nyugis dal, hallhattunk már ilyesmit korábban is tőlük: lassan építkezik, halkul-hangosodik, Ian és Amy felelgetnek, kórusban vokáloznak, prüntyögnek, majd odacsapnak.

Tökre örülök, hogy a The Evens ismét aktív és már alig várom a nagylemezt! Az utána következő Európa-turnéban pedig erősen bizakodok, mert itt lenne az ideje egy újabb körútnak, hátha Ian-ék tisztán látó pozitivizmusa utat mutat ködös agyunknak és kinyitják régiónk sötét kamrájának ajtaját.