• Nincsenek kategóriák


THE SHAKING SENSATIONS koncert Kecskeméten (2011. szeptember 30.)

Posted by | Egyéb | csütörtök 6 október 2011 22:57

THE SHAKING SENSATIONS koncert Kecskeméten (2011. szeptember 30. / Kilele Music Café)

Jópár éve szervezgetek koncerteket, de olyan még sosem fordult elő, hogy le kellett volna mondani a meghirdetett eseményt, ráadásul kezdés előtt mindössze néhány órával. Amikor azonban Jeppe, a The Shaking Sensations gitárosa felhívott délután fél 5 tájban, hogy nem engedik be őket a horvát-magyar határ magyarországi oldalán, egy kicsit elkenődtem.

Aztán megoldódtak a dolgok, de azóta sem hagy nyugodni, hogy hogy a túróba lehet visszafordítani egy EUs tagállam állampolgárait szállító EUs tagországbeli papírokkal rendelkező kisbuszt egy EUs tagállam kapujában? Minderre hab a tortán, hogy természetesen egyetlen magyar határőr sem volt hajlandó angolul megszólalni a barátságos dán srácok kedvéért (remélem nem azért, mert senki nem beszél közülük angolul 2011-ben…) Azt hittem történt némi változás ezen a téren az elmúlt 20 év során… Úgy tűnik túlságosan optimista voltam… A generációváltás minden kétséget kizáróan megtörtént a határőr bódékban is, a fejekben azonban minden ugyanaz maradt.

A lényeg, hogy a The Shaking Sensations kifogott a magyar állam kérlelhetetlen bürokráciáján: megtalálták a rést a pajzson! Visszatűztek horvátba, a legelső határátkelőn gond nélkül átsiklottak Szlovéniába, onnan pedig kishazánkba. Ne feledjük: itt már két haladó szellemiségű EUs tagállam találkozik, így nyoma sincs a gyanakvásnak. Ezek után Jeppe és csapata már csak egy brutális forgalmi dugóba ragadt bele az autópálya Budapest és Kecskemét közti szakaszán, hogy még egy kicsit tovább őröljék az idegeimet.

Ezalatt én lelkesen biztattam a Kilele egyre gyarapodó közönségét, hogy a látszat ellenére igenis lesz koncert, csak a meghirdetett időpontnál egy kicsit később kezdődik. Érdekes módon, senkinek sem szegte kedvét a várakozás, mindenki türelmesen ottmaradt a klubban, sőt mintha ez az egész még kíváncsibbá tette volna az embereket. A zenekar végül fél 10-kor futott be és hihetetlen gördülékenyen becuccoltak, majd 10-kor neki is láttak a koncertnek.

Valóban felkerült a pódiumra az előre beharangozott két dobcucc és még némi hangfal-torony és valóban csodaszép, atmoszférikus, szabadon áramló post-rock kompozíciók töltötték be a pincét. Nekem – talán a ritmusszekció miatt – folyton a Do Make Say Think ugrott be, illetve a lassú, lebegős felvezetéseknek és a fület tépő hangrobbanásoknak köszönhetően a japán Mono. Erre az egyik gitáros még jobban ráerősített a színpadképével: majdnem végig ülve pengetett.

A The Shaking Sensations aznap esti koncertműsora teljes egészében debütáló nagylemezük, az East of Youth számaira épült, de becsempésztek egy-egy darabot a korábbi, This Is Your Hellfire Religion! EP-ről is. A zenekar telt hangzása és elsöprő intenzitása teljesen magával ragadta a kecskeméti viszonylatban egészen kiemelkedőnek mondható mintegy 60 fős közönséget: tánc, révülés, ujjongás… szóval szinte minden, leszámítva a body surfing-et…

A koncertet követően végre kifogástalan minőségű merchandise cuccokból válogathattunk, abszolút helyire szabott árakon. A holtfáradt zenekarnak éjfél környékén sikerült vacsoraasztalhoz ültetnem, amelynél kolbászos rakott krumplival és limonádéval leptem meg őket. Aztán kiderült, hogy mivel átbillentünk a következő napba, azonnal el kell kezdeni ünnepelni, ugyanis hirtelen elérkezett a zenekart kísérő turné menedzser, Martin születésnapja.

Vissza le a klubba, pacsizás a töretlen lelkesedésű rajongókkal, lazulás, sörszag és cigifüst, részemről pedig pakolás, mosogatás, kábeltekerés, majd a The Shaking Sensations szállásra transzportálása. Ne hallgassatok a post-rock szkeptikusokra: kiváló zenekar, nagyon barátságos skandináv attitűddel!

Vélemény?

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó hozzászólásokról.

Bocsánat, de a bejegyzéshez egyelőre nem engedélyezett a hozzászólás.

e-wallet Wordpress Theme