THE SHAKING SENSATIONS koncert Kecskeméten (2011. szeptember 30.)

THE SHAKING SENSATIONS koncert Kecskeméten (2011. szeptember 30. / Kilele Music Café)

Jópár éve szervezgetek koncerteket, de olyan még sosem fordult elő, hogy le kellett volna mondani a meghirdetett eseményt, ráadásul kezdés előtt mindössze néhány órával. Amikor azonban Jeppe, a The Shaking Sensations gitárosa felhívott délután fél 5 tájban, hogy nem engedik be őket a horvát-magyar határ magyarországi oldalán, egy kicsit elkenődtem.

Aztán megoldódtak a dolgok, de azóta sem hagy nyugodni, hogy hogy a túróba lehet visszafordítani egy EUs tagállam állampolgárait szállító EUs tagországbeli papírokkal rendelkező kisbuszt egy EUs tagállam kapujában? Minderre hab a tortán, hogy természetesen egyetlen magyar határőr sem volt hajlandó angolul megszólalni a barátságos dán srácok kedvéért (remélem nem azért, mert senki nem beszél közülük angolul 2011-ben…) Azt hittem történt némi változás ezen a téren az elmúlt 20 év során… Úgy tűnik túlságosan optimista voltam… A generációváltás minden kétséget kizáróan megtörtént a határőr bódékban is, a fejekben azonban minden ugyanaz maradt.

tss_01

A lényeg, hogy a The Shaking Sensations kifogott a magyar állam kérlelhetetlen bürokráciáján: megtalálták a rést a pajzson! Visszatűztek horvátba, a legelső határátkelőn gond nélkül átsiklottak Szlovéniába, onnan pedig kishazánkba. Ne feledjük: itt már két haladó szellemiségű EUs tagállam találkozik, így nyoma sincs a gyanakvásnak. Ezek után Jeppe és csapata már csak egy brutális forgalmi dugóba ragadt bele az autópálya Budapest és Kecskemét közti szakaszán, hogy még egy kicsit tovább őröljék az idegeimet.

tss_02

Ezalatt én lelkesen biztattam a Kilele egyre gyarapodó közönségét, hogy a látszat ellenére igenis lesz koncert, csak a meghirdetett időpontnál egy kicsit később kezdődik. Érdekes módon, senkinek sem szegte kedvét a várakozás, mindenki türelmesen ottmaradt a klubban, sőt mintha ez az egész még kíváncsibbá tette volna az embereket. A zenekar végül fél 10-kor futott be és hihetetlen gördülékenyen becuccoltak, majd 10-kor neki is láttak a koncertnek.

tss_03

Valóban felkerült a pódiumra az előre beharangozott két dobcucc és még némi hangfal-torony és valóban csodaszép, atmoszférikus, szabadon áramló post-rock kompozíciók töltötték be a pincét. Nekem – talán a ritmusszekció miatt – folyton a Do Make Say Think ugrott be, illetve a lassú, lebegős felvezetéseknek és a fület tépő hangrobbanásoknak köszönhetően a japán Mono. Erre az egyik gitáros még jobban ráerősített a színpadképével: majdnem végig ülve pengetett.

tss_04

A The Shaking Sensations aznap esti koncertműsora teljes egészében debütáló nagylemezük, az East of Youth számaira épült, de becsempésztek egy-egy darabot a korábbi, This Is Your Hellfire Religion! EP-ről is. A zenekar telt hangzása és elsöprő intenzitása teljesen magával ragadta a kecskeméti viszonylatban egészen kiemelkedőnek mondható mintegy 60 fős közönséget: tánc, révülés, ujjongás… szóval szinte minden, leszámítva a body surfing-et…

tss_05

A koncertet követően végre kifogástalan minőségű merchandise cuccokból válogathattunk, abszolút helyire szabott árakon. A holtfáradt zenekarnak éjfél környékén sikerült vacsoraasztalhoz ültetnem, amelynél kolbászos rakott krumplival és limonádéval leptem meg őket. Aztán kiderült, hogy mivel átbillentünk a következő napba, azonnal el kell kezdeni ünnepelni, ugyanis hirtelen elérkezett a zenekart kísérő turné menedzser, Martin születésnapja.

tss_06

Vissza le a klubba, pacsizás a töretlen lelkesedésű rajongókkal, lazulás, sörszag és cigifüst, részemről pedig pakolás, mosogatás, kábeltekerés, majd a The Shaking Sensations szállásra transzportálása. Ne hallgassatok a post-rock szkeptikusokra: kiváló zenekar, nagyon barátságos skandináv attitűddel!