The Ship of Fools

(2009. 09. 20 A38 hajó)

A Ship Of Fools– azaz A bolondok hajója Alexander Hacke az Einstürzende Neubauten alapító basszusgitárosa és felesége Danielle de Picciotto kétszemélyes multimédia előadása. Érdekes kísérlet valahol a koncert és a színház határmezsgyéjén.

A bolondok hajója évszázados allegória az európai kultúrában. Az őrültekkel megrakott, útjára bocsátott és magára hagyott hajó motívuma számtalan művészt (pl.: Hieronymus Bosch) megihletett. Hogy mindezt most élőben, ugyancsak egy hajó fedélzetén láthatjuk, hallhatjuk igencsak vonzó lehetőségnek tűnt. A német-amerikai művészházaspár feldolgozásának alapjául Sebastian Brandt 1458-ban írt (immár magyarul is olvasható) verses regénye szolgált. A bolondok hajójának megannyi utasa közül kiválasztották a szívükhöz legközelebb álló 10 bolondságot, úgy mint: kapzsiság, bujaság, falánkság stb., s ezeket keltették életre a színpadon.

Hacke igazi multi-instrumentalista hajóskapitányként vezényelte a meglehetősen eklektikus zenei világú előadást. A különleges kütyükkel telezsúfolt színpadról az ambienttől a zúzós metálon és ironikus rockabillyn keresztül a tangó dallamokig terjedő skálán hullámzott a hangörvény. Az igen változatos zenei anyag ellenére, vagy talán éppen azért, igazán kiemelkedő pillanat kevés akadt. Az elsősorban a vizualitásért felelős kapitányné produkciója is elmaradt a várttól. A beígért fantasztikus látványvilág helyett szimpla fekete-fehér vetítést láthatott a nagyérdemű. A színpad oldalán elhelyezett kivetítőn középkori metszetek, valamint Picotto grafikái és rövid snittjei váltakoztak az épp elővezetett bolondériát illusztrálandó, kevéssé érdekfeszítő stílusban.

Mindezen hiányosságok ellenére összességében mégis kellemes bár nem túl maradandó élménnyel távozhatott a nézősereg a Hacke által előadott egy szál gitáros, kivételes ráadás után, amely az egész este legemlékezetesebb pillanata volt.

(A kép nem ezen a fellépésen készült!)