Viva Bazooka – Adelante Punk, Báilame el Día

(2012)

Kezdjük el a 2013-as évet! Persze egy 2012-ben megjelent lemezzel, mert a rugalmasságom nem a régi, így én még a tavalyi évben tartok valahol. Ezért a fent nevezett zenekar lemeze is még decemberben jött ki a zenekar saját kiadásában.

A spanyol Viva Bazooka dob – gitár duója 2012 januárjában alakult. Nem egészen kilenc hónap alatt összerántottak egy 6 számos EP-t és egy 8 számos nagylemezt. Röviden az utóbbiról lesz szó.

Én régen elég szkeptikus voltam a duó formációkkal, de azért egy Sabot, vagy a Khuda (és sorolhatnánk…) igencsak rácáfolt arra, hogy a minimál hangszerelése miatt ezek mind unalmas produkciók lennének.

A spanyol zenekar zenéje sem unalmas. Sőt! Egyfajta punk-noise-rock keveréknek mondanám, ezekből sem a durvább fajták, hanem az emészthető verzióik. Kicsit mindegyik együtt, de hangsúlyosan egyik sem. Az első két track nem annyira győzött meg, de a többi hatban igen egyszerű, de ötletes gitározás van. Mindkét hangszeres próbálja az üres részeket kitölteni megfelelő intenzitással. A dobos pörgeti rendesen, hogy a tempó és a húzás megmaradjon, a gitáros pedig néha olyan témákra vált, mintha egy basszusgitár kíséret helyét szeretné kitölteni. Közben és utána pedig a gitár riffelése, játékossága jelenik meg a számokban. Nekem sokszor az ugrott be, hogy olyan a hangzás bizonyos része és a gitár mélyebb kíséretei, mintha régi Nomeansno ötletbörzét hallanék. Ezt nem negatívumként írom, de tényleg ez ugrott be. Rövid, kétperces témák váltakoznak, de pont elég sűrűk a lemez összesen húsz percéhez. Szerintem igényelne még egy gitárost a banda, de ettől függetlenül jó kis debüt anyag ez!

Tessék meghallgatni!

http://vivabazooka.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/VivaBazookaVB

Még egy gondolat: egy ilyen bandában, azért én szívesen elkormolgatnám a basszerom! Nem hiszem, hogy nem találnának valakit…