Warpaint – The Fool

(2010, Rough Trade)

Ez a lemez sem mai gyerek, de feltétlenül írnom kellett róla. A csajzenekarokra sokan elhúzzák a szájukat, mert persze kinek mi villan be róluk… Nekem leginkább a 90-es évekből a Miranda Sex Garden, meg mondjuk a Babes in Toyland és hasonlók. A többi meg nem érdekelt soha. Gondolom ezek után mindenki rájött, hogy a Warpaint egy csajbanda.

A zenekar 2004-be alakult Los Angelesben, Emily Kokal – gitár, ének, Theresa Becker Wayman – gitár, vokál, Jenny Lee Lindberg – basszus, vokál és Stelle Mozgawa – dob, szintetizátor felállásban. Megjelent még náluk Josh Klinghoffer, jelenlegi Red Hot Chili Peppers gitáros is, a korábbi kislemezüket pedig maga John Frusciante keverte – ami nem jelent semmit, mert a csajok zenéjének semmi köze a Chilihez, mint ahogy PJ Harveyhoz vagy Beck-hez sem, akikkel együtt turnéztak. Befutni mégis csak egy feldolgozással sikerült, David Bowie mester Ashes to Ashes feldolgozásával, de még ez sem jelent semmit.

A The Fool a lányok 2010-ben megjelent debütáló nagylemeze. Az album kilenc dalt tartalmaz, negyvenöt perc játékidővel.

A dalok gitár- és énekközpontúak, ezáltal a hangulatuk végig igencsak egységes. A lemez igazi gitáros lo-fi/popzene. Gyönyörű pillanatok találhatók rajta, köszönhető az egyszerűségének és csodás énektémáknak. Nekem néha beugrott a Cocteau Twins szállása, igaz a Warpaint összességében messzebb van a CT lebegésétől, de mégis elbűvölő. Nagyon nehéz kiemelni számokat, de például a Majesty billentyűtémái, a Set Your Arms Down, éneke és gitárbontásai vagy az Undertow slágeressége még inkább emelik a szintet, hogy – egy szlenggel élve – „fullos” legyen az anyag. Nincsenek  szét-effektezve a gitárok, egyszerű visszhangok vannak, leginkább a basszuson és gitárokon is, és ez pont elég az ábrándozáshoz. Így a tavalyi éve egyik legjobb popzenei lemeze nem csak sok külföldi blogon, de nálam is a Warpaint The Fool-ja.  Hülyén fog pont tőlem hangzani, de nagyon kedves, szerethető, dúdolható szerzeménynek ezek. Hát hajrá…

Két ízelítő videó:

http://www.warpaintwarpaint.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.