Zeni Geva – Alive and Rising

(Hello From The Gutter, 2009)

Ez is azok közzé a lemezek közé tartozik, amire már korábban fel kellett volna hívnom a figyelmet, de lustaságból kimaradt.

A japán Zeni Geva-ról nyugodtan leírhatom, hogy a noise-rock alapvető zenekari közzé tartozik. Huszonöt éves pályafutásuk alatt, nem mondható, hogy szórták a lemezeket, de mindig előrukkoltak valami, a stílusuknak megfelelő érdekességgel. (Itt most a tagok projectjeiről nincs szó!)

Az Alive and Rising a zenekar egy tavaly szeptember 9-én, Kyotoban rögzített koncertjének anyaga. A felállás érdekessége – amellett, hogy továbbra is két gitár, dob felállásban zajoznak a japán noise-rock szamurájok – hogy visszatértek a 20 évvel ezelőtti alap felálláshoz. A lemez anyagát és a kiadást követő turnét is a ZG alapító hármasa követte el. Név szerint: Kazuyuki Kishino (K.K. Null) – gitár/ének, Mitsutu Tabata – gitár, Tatsuya Yoshida – dob, vokál.

A lemez 52 perce felfogható egyfajta „best of” élő felvételként. A teljes anyag a 1993-as Desire of Agony, az 1995-ös Freedom Bondage és a 2001-es 10,000 Light Years trackjeire épülnek. Minden lemezről három vagy négy téma kerül eljátszásra a felvételen. Egyébként kijelenthető, hogy a legerősebb dalokat válogatta a trió az albumra. A lemez további pozitívuma, hogy az előadás ereje és atmoszférája nagyon jól átjön az anyagon, tipikus Zeni Geva stílustanulmány elejétől a végéig. Zajos, sok váltásos, gitározós, tempós, bólogatós. Így röviden!

Néhol engem az zavart kicsit, hogy korábban csak a stúdió felvételeket hallgattam rommá tőlük, így pár számban meg kellett szoknom, hogy nem annyira letisztult az ének és a gitárok is néhol karcosabban szóltak. Ami utóbbinál nem igazán zavart, csak elsőre furcsa volt a fülemnek. Persze a „slágerek” is, mint a Slam King vagy a Dead Sun Rising kicsit talán furcsábbak voltak így, ezen a felvételen.

Röviden összefoglalva: nagyon jó kis koncertanyag ez, akár Zeni Geva válogatás lemeznek is felfogható, mivel teljes képet kap a hallgató a zenekar elmúlt 15 évéről. Valódi noise-rock kompromisszumok nélkül, természetesen utóbbiból ered a japánok eredetisége is. Így kell ezt csinálni!

www.myspace.com/zenigeva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.